[ Barborka]

Je cestování jako cestování? Ve svém blogu vám ráda přiblížím odpověď na tuto i mnohé další otázky. Zajímavosti z oblasti cestovního ruchu zpříjemní vaše volné chvíle. V třeskuté zimě příjemně zahřejí, ve žhavých slunečních paprscích vytvoří jemný vánek příjemných představ čí vzpomínek ...

Témata

Další články

Nejčtenější

30.04.2014
Jak změnit zaplacenou letenku?
16093 přečtení

Jak změnit zaplacenou letenku?

Přidáno: 30.04.2014 | Přečteno 16092 x

Konečně vytoužený a dlouze očekávaný odpočinek. Na internetu strávíte hodiny, chodíte ze stránky na stránku a hledáte výhodnou letenku, která by splnila vaše finanční, či jiné nároky. Vždyť každý chce přeci zažít kvalitní, ale přitom ne příliš drahou dovolenou.

Po dlouhém pátrání najdete vhodný let, a tak si ho zarezervujete. S klidným svědomím, že už máte všechno vyřízené a zabezpečené si žijete až do chvíle, kdy vás překvapí nepředvídatelná situace a nemůžete odletět v původním termínu. Co teď?

 

Pokud máte zakoupenou letenku u společnosti Ryanair a potřebujete na letence změnit datum letu, tato změna bývá vždy spojena s určitými poplatky. Častokrát jde o poplatky dost vysoké. Vždyť jak všichni víme, nízkonákladové letecké společnosti mají sice levné letenky, ale při dodatečném zakoupení té či oné služby už nejsou ceny příliš „lowcost.“  Před tím, než budete chtít provést změnu na takovéto letence, tak se předem ubezpečte, zda nebude levnějším řešením zakoupení nové letenky. Původní letenka se, bohužel, u nízkonákladových letů stornovat nedá, no aspoň ušetříte část sumy, kterou byste uhradili za změnu původní letenky. Zde se letecká společnost totiž řídí heslem - buď klient poletí nebo letenka propadne. Samozřejmě jiná situace nastává, pokud máte k letence zakoupeno pojištění jejího storna. Zde je ale velmi důležité uvědomit si fakt, že vám pojišťovna proplatí část sumy zakoupené letenky POUZE ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů (úmrtí). Samozřejmě s tímto stornem letenky je spojené i dokladování různých dokumentů pojišťovně. Jedním a hlavním z nich je lékářské potvrzení o neschopnosti absolvovat daný let. Při zakoupení nízkonákladových letenek je tedy lepší zakoupit letenku o něco dražší v termínu, kdy víme, že se letu určitě zúčastníme, než následně platit velké položky za jejich změny. Ještě je třeba podotknout, že i změny za poplatek jsou možné jen do chvíle, dokud  jste se na let nezaregistrovali, t.j. nevykonali si online check-in.

 

Druhou kapitolou při změnách letů jsou „klasické“ letecké společnosti, které vám už povolují s letenkou dělat více úkonů.  Pokud máte předem špatný pocit, že by se něco před odletem mohlo stát a potřebovali byste letenku následně měnit, je v tomto případě více než  důležité přečíst si tarifní podmínky dané rezervace, kde najdete možnost změny konkrétní letenky. Ne u všech letenek letecká společnost povoluje jejich změnu, proto je potřeba vybrat si takovou letenku, u které je tato možnost dovolená. V tarifních podmínkách je vždy uveden i základní poplatek, za který se letenka bude dát změnit. Tento poplatek se následně může zvyšovat v závislosti na různých faktorech, jako například aktuální nabídka letů, či vyprodanost dané rezervační třídy.

 

Velmi důležité je v tomto případě upozornit na fakt, že letenky se sice dají měnit, ale ne vždy musíte letět s tou leteckou společností, kterou jste si zvolili na původní letence. Není možné, abyste na původní letence letěli například s Austrian Airlines a změnu byste chtěli tak, abyste letěli se společností Air Berlín. I když je v letence změna povolena, změnu letecké společnosti to nezahrnuje. Pokud se už rozhodnete letenku měnit, je zapotřebí kontaktovat své prodejce letenek, kteří vám ochotně vyhledají aktuální let podle vašich požadavků. Také vás  informují o poplatku za změnu letu a v případě zájmu vám i letenku změní. Samozřejmě i u těchto letenek je možné doplatit si k letence pojištění jejího storna. Postup je stejný jako u nízkonákladových leteckých společností, kde vám pojišťovna uzná storno letenky pouze ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů (úmrtí).

Změna letenky není nic složitého, pokud je to u ní možné, ale každý z nás je určitě spokojenější, když jde vždy všechno podle původního plánu smiley.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.