[ Danka]

Napsat něco o sobě není vždy jednoduché. Jsem člověk jako každý jiný. Jsem energická, tvrdohlavá a spontánní, proto nemám problém zapojit se do akcí na poslední chvíli. Ráda bych, asi jako každý, procestovala celý svět, protože takové zážitky vám nikdo nikdy nevezme. Čtyři roky, které jsem strávila na slunném ostrově Kypr mi přinesly spoustu nádherných chvil a způsobily, že jsem se zamilovala do slunce a moře. Přesto miluji i zimu, bruslení, lyžování a bláznění se v sněhu. Nejkrásnější je, když promrzlá přijdu k rozehřátému krbu. Neodmítnu chutnou večeři při svíčkách s dobrým vínem a příjemnou společností. Miluji přírodu, koně, dobré knihy, tanec a turistiku. Nemám ráda samotu. Můj cestovatelský sen: Austrálie, Nový Zéland a Kanada.

Další články

Nejčtenější

09.09.2011
Sever Sardinie trochu jinak
8282 přečtení
17.02.2011
Dubaj - lyžování v poušti
5394 přečtení
03.02.2011
Edinburg a okolí - 3v1
4369 přečtení
03.02.2011
Ryanairem do 27. týdne bez dokladu
4208 přečtení
03.02.2011
Na západě ostrova Kypr
3476 přečtení

Bez víz ani na krok

Přidáno: 21.07.2011 | Přečteno 2680 x

Máte v plánu vycestovat někam do neznáma, ale nevíte, co všechno budete na cestu potřebovat? Určitě vám doporučuji zjistit si co nejvíce informací o dané zemi ještě před plánováním cesty.

 

Pokud si nejste jisti, zda do dané země jako občan ČR potřebujete vízum, doporučuji vám navštívit stránky Ministerstva zahraničních věcí, na kterých najdete o každé zemi podrobnější informace.

To, zda potřebujete do dané země víza nebo ne, je velmi důležité. Pokud ano, je dobré si víza zabezpečit v dostatečném předstihu. Některé ambasády nepotvrdí víza dříve než měsíc před vstupem (např. Rusko) a v některých případech víza můžete vyřizovat i tři čtvrtě roku před plánovaným odjezdem do země (např. Austrálie, USA ). Jsou však země, ve kterých víza vyřídíte při vstupu do země přímo na letišti (např. Turecko, Egypt ). Je třeba si jen ověřit, zda se dají taková „rychlá“ víza vyřídit na vámi požadovaný počet dnů pobytu.

Z vlastních zkušeností, které jsem získala v současném zaměstnání, vím, že mnozí lidé si vůbec před odjezdem nezjistí, zda víza do dané země potřebují nebo ne. Koupí letenku někam do neznáma a na letišti je pak čeká nemilé překvapení. Pracovníci na check-in žádají od cestujících víza a bohužel, pokud víza nepředloží, tak jim let neumožní. Není to však chyba agentury či letecké společnosti, která letenky prodává. Není totiž povinností prodávajícího upozornit vás, že do země, kam letíte, je třeba mít vízum. O takové skutečnosti vás budou informovat pouze v případě, že se zeptáte.

A jak je to s USA? Už je to dávno, co USA zrušilo vízovou povinnost pro krátkodobé pobyty z ČR, ale přesto mnozí lidé, kteří cestují do USA nebo v USA jen přestupují, tak zapomínají na skutečnost, že i když USA zrušilo vízovou povinnost, nadále platí povinnost vyplnit si před odjezdem formulář ESTA.

Nezapomeňte na to, že formulář ESTA potřebujete mít vyplněný a platný i tehdy, pokud v USA jen přestupujete. Je to velmi důležité.

A co ještě nutné dodat? Pokud na 100% nevíte, zda víza do vaší cílové destinace potřebujete, nebo nevíte, kde informace nalézt, tak se zeptejte prodejce vaší letenky. Určitě vám poradí, zda daná země patří pod vízové ​​země či nikoliv. Pak už není těžké zjistit, co všechno je třeba k vyřízení víz. Každopádně doporučuji zjistit si tuto informaci dříve než v den odletu.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.