[ Danka]

Nemám ráda nudu a stereotyp, asi proto je velmi obtížné připoutat mě k jednomu místu. Rada cestuji, poznávám nová místa, a také kultury. Nejvíce energie vím načerpat při pobytu v přírodě, při sportu a pohybu, na slunci, no a když prší, tak v dobrém spánku:) Mám ráda jízdu autem, je jedno kam se vezu, ale na Slovensku je to určitě cesta směr Žilina - Martin. K mému životu patří rodina, přátelé a společnost s dobrou náladou a úsměvem na tváři

Další články

Nejčtenější

24.07.2014
Azorské ostrovy - nedotknuté místo uprostřed Atlantiku
12441 přečtení
31.05.2011
Autem do Londýna
5963 přečtení
03.02.2011
Navštivte romantické Benátky
3318 přečtení
03.06.2011
Výlet na Plitvická jezera
3146 přečtení
08.03.2011
Tip na jarní procházku
2945 přečtení

Azorské ostrovy - nedotknuté místo uprostřed Atlantiku

Přidáno: 24.07.2014 | Přečteno 12440 x

Přemýšlíte nad dovolenou a ještě stále nejste rozhodnuti, kam byste chtěli vyrazit? Pokud patříte mezi vyznavače netradiční dovolené a  ležení na pláži je pro vás mrhaním času, tak tohle místo bude pro vás ráj.

Na tomto „zapomenutém“ souostroví s různorodou krajinou, smaragdovými jezery, tropickým ovocem a oceánem plným delfínů a velyb jakoby se zastavil čas.

AZORSKÉ OSTROVY - CO JSTE O NICH MOŽNÁ NEVĚDĚLI

Azorské ostrovy patří pod Portugalsko a mají podobně jako Madeira autonomii. Souostroví se nachází 1 500 km od hlavního města Portugalska a od východního pobřeží Severní Ameriky přibližně 3 900 km.

Azory tvoří 9 ostrovů, žije na nich přibližně 224 tisíc obyvatel. Azory vznikly vulkanickou činností, teplota je zde celoročně subtropická okolo 21-25°C. Tato oblast je totiž ovlivňována Golfským proudem.

Azorské ostrovy můžeme rozdělit na tři části:

  • Centrální skupinu tvoří pět ostrovů: Faial, GraciosaTerceiraSao Jorge a Pico, kterému dominuje sopka a taktéž největší hora Portugalska Pico vysoká 2 351 m.
  • Na východě leží ostrov Santa Maria spolu s největším a také nejvýznamnějším ostrovem Sao Miguel.
  • Třetí skupinu tvoří na západě ostrovy FloresCorvo.

 

Ostrovy jsou typické vysokými horami i údolími s bujnou vegetací, modrými a smaragdově zelenými jezery, která vznikla v místech sopečných kráterů, horkými prameny, gejzíry i jeskyněmi.

 RÁJ PRO POTÁPĚČE A MILOVNÍKY VODY

 

Kdo miluje potápění, toho určitě bohatý svět  pod mořskou hladinou nezklame.

Na ostrově Faial sa nachází jeden z největších přístavů, kde se setkávají jachtaři z celého světa.

Pobřeží všech ostrovů je ideální na windsurfing, plachtění nebo veslování.

Také je možné se vydat na plavbu lodí po Atlantiku, které zprostředkovávají cestovní agentury. Z lodi můžete sledovat hravost, inteligentnost  a přátelskost delfínů a velryb k lidem. Pokud patříte k odvážlivcům, můžete si v Atlantiku zaplavat  mezi nimi.

 

OSTROV PICO – VULKANICKÝ OSTROV S CHUTÍ VÍNA NA JAZYKU

 

Ostrov Pico je známý především svým zeleným vínem, je druhým největším ostrovem z Azorského souostroví. Nachází se zde nejvyšší hora Portugalska – PICO 2 351 m, jeden z nejkrásnějších vulkánů na světě.

V minulosti byl ostrov Pico centrem pro lov velryb a delfínů na Azorských ostrovech. Za svoje jméno vděčí ostrov impozantní hoře. Ponta do Pico je tzv. „ostrov černých kamenů“,  jeho rozloha je 446,66 km2 a má 15 202 obyvatel.

Špička hory Pico, majestátně dominuje celému souostroví, je téměř stále zahalená do mraků a slabý bílý dým dokazuje, že se jedná o mladý vulkán, který ještě neřekl poslední slovo.

Místní obyvatelé těžce obdělávali spálená úbočí sopky, pěstují na nich víno a pomeranče v sadech, které chrání ploty z lávového kamene.


V minulosti lov velryb nebyl jen zábavou, ale především hlavním zdrojem obživy. Dnes je velryba symbolem a mýtem zároveň, který připomíná minulost ostrova.

Součástí této vzpomínky je také muzeum velrybářství v Lajes, druhé z nejnavštěvovanějších míst Azorských ostrovů. Právě sem přijíždí nejvíc turistůů kvůli pozorování těchto obrovských mořských savců. 


Po dlouhá staletí patřila k bohatství ostrova také vinná réva. Hlavními centry jsou Vilas da Madalena, Sao Roque a Lajes. 
Na Pico se dostanete pohodlně lodí ze sousedního ostrova Faial.

OSTROV SAO MIGUEL – ZELENÝ OSTROV

 

Ostrov Sao Miguel je největší a nejoblíbenější ze všech devíti ostrovů známý jako „Zelený ostrov“.

Je dlouhý přibližně 65 km a široký v nejužším místě asi 8 km a v nejširším místě asi 15 km.

 

Hlavní město na tomto ostrově je Ponta Delgada. Žije v něm nejvíc lidí.

 

Do tohoto města zamiřte pokud máte zájem si prohlédnout koloniální architekturu. Staré město s typickou architekturou nabílených domů s okenicemi kontrastních barev, úzkými uličkami vydlážděnými lávovými kameny poskytuje mnoho zákoutí pro objektiv fotoaparátu, ale i pro malíře.

 

S pozůstatky po vulkanické činnosti kromě už uvedených kráterů se můžete setkat i na dalších místech po ostrově v podobě termálních pramenů.

 

V jihovýchodní části ostrova leží městečko Furnas. Vyznačuje se početnými prameny horké vody. Areál Poza Dona Beija patří k odpočinkové části městečka s několka bazénky s termální vodou s obsahem železa.

Severní pobřeží kromě několika málo dobrých pláží pro surfisty nabízí místním i vhodné podmínky na pěstování čaje (chá). Přímo na místě si můžete prohlédnout čajové plantáže.

Toto místo je jediné v Evropě, kde se čaj pěstuje.

Kromě jiného se zde lidé živí pěstováním ananasu, vína, cukrové řepy a citrusů.

 

Mezi nejzajímavější jezera patří:

  • Lagoa do Sete Cidades je zajímavé tím, že jsou to vlastně propojené dvě vodní plochy bezprostředně sousedících vulkánů a to úzkým krčkem, nad kterým vede  portálový most z kamene. Přestože hladiny mají stejnou výšku, každé jezero má jinou barvu.
  • Menší jezero Lagoa Verde (Zelené jezero) je mělčí a je v něm více řas.
  • Lagoa Azul (Modré jezero) je hlubší a odráží více barvu oblohy. Procházka okolo obou kráterů zabere asi 6 hod. a poskytuje krásné výhledy.

 

Dopravu po ostrově zabezpečují auta a autobusy.

Mezi ostrovy se můžete přepravit i trajektem nebo letecky. Přepravu zabezpečuje místní letecká společnost SATA.

PRO LABUŽNÍKY - specialita Cozido

 

Kuchyně na ostrovech nabízí různé druhy ryb a masa.

Ostrov Sao Jorge se proslavil sýrem, sladkosti jsou zase typické pro Sao Miguel.

Na ostrově Pico by turisti neměli zapomenout ochutnat místní víno.

Ve Furnase je známá místní specialita Cozido. Příprava probíhá spuštěním hrnce do zahloubené skruže v zemi. Ještě předtím se navrství do hrnce zelenina, maso, brambory, koření, ryby... Potom se to celé zahrne zeminou a nechá se vařit bez jediné kapky vody. Půda je tak teplá, že po 7 hodinách je specialita připravená ke konzumaci.

 

 

LEŤTE ZA AZUROVOU KRÁSOU

 

Pokud vás  toto zázračné místo oslovilo a začali jste přemýšlet nad dopravou, tak můžete letět z Prahy, Vídně nebo třeba Frankfurtu do Ponta Delgada.

Letecká spojení i ubytování najdete na naší stránce, případně vám můžeme zaslat nabídky na kompletně organizovaný zájezd.

Zda se už chystáte ostrovy navštívit v rámci organizovaného zájezdu nebo na vlastní pěst, nezapomeňte se pojistit. Komplexní cestovní pojištění kryje vás i vaše blízké v případě onemocnění či úrazu během pobytu v zahraničí.  Pojištění je navrženo tak, že zahrnuje léčebné náklady, úrazové připojištění, pojistěná máte i zavazadla či zodpovědnost za škody na zdraví nebo majetku. Více si o pojištění přečtěte na této stránce.

Tak se vydejte za novým dobrodružstvím.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

CHCI LETĚT NA AZORSKÉ OSTROVY

 

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.