[ Mirka]

Narodila jsem se ve znamení Vah a toto znamení mě úplně vystihuje - smysl pro pořádek, rodinu a spravedlnost, touha po harmonii a samozřejmě nerozhodnost a váhavost. Volný čas velmi ráda trávím s mojí úžasnou rodinou na horách, moře nás neláká, ale občas je to docela fajn relax. Chtěla bych procestovat celý svět, ale zatím se mi to až tak nedaří, ale věřím, že jednou to přijde ... Ráda se podívám na nějaký dobrý film - spíše thriller nebo drama, a také ráda poslouchám slovenskou hudbu. Přestože potřebuji nasávat ticho, nikdy neodmítnu příležitost setkat se a pobavit se s přáteli.

Další články

Nejčtenější

25.07.2014
Sardinie – Karibik Středomoří - letenky už od 836 Kč
13891 přečtení
28.07.2014
First moment nebo Last minute?
10440 přečtení
31.07.2014
Okružní plavby - 1.část
10161 přečtení
27.01.2014
Advent a průvod čertů
4310 přečtení
03.02.2011
Byli jste už na ostrově Brač?
3876 přečtení

Advent a průvod čertů

Přidáno: 27.01.2014 | Přečteno 4309 x

Přestože se už leden blíží ke konci a po adventu už zůstaly jen vzpomínky,  ráda bych vám dala tip možná k tomu letošnímu :). Dlouho jsem přemýšlela, čím překvapím na Mikuláše mé tři chlapy. Nakonec vyhrál výlet do Grazu a můžu řící, že to byla skvělá volba.

 

 

 

Objednala jsem pro nás všechny v období adventu jednodenní zájezd do Grazu. Možná si řeknete, to je dárek pro chlapy? Adventní trh? Určitě ne dobrý  a už vůbec ne pro ty moje chlapy. Ale vybrala jsem ho proto, že v odpoledních hodinách se tam uskutečnil i průvod čertů. Bylo to úžasné. Všem se to moc líbilo.

 

Graz

Dopoledne jsme chodili po památkách v Grazu, vyšli jsme si na zámecký vrch Schlosssberg, odkud byl nádherný výhled na celé město a jeho okolí.

Zastavili jsme se u nádherné Hodinové věže, která měří 28 metrů. Odtud jsme přešli přes umělý ostrov Murinsel, který má tvar lastury a spojuje oba břehy řeky Mur k novému Domu umění Kunsthaus  a vypadá jako velká bublina.

Dostali jsme se na známé náměstí Mariahilferplatz s barokním kostelem  Mariahilf.  Na ostrově Murinsel je i malý amfiteátr s cca 300 místy a pěkná restaurace.  

Přes most jsme přešli na pravý břeh řeky do historického centra Grazu okolo Radnice, Mauzolea, kde je pochovaný Ferdinand II. A také jsme nahlédli do katedrály Herzen Jesu, která je opravdu velmi pěkná.

 

Město Graz je díky svému bohatému historickému centru  zapsané do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Nese i titul města studentů – nachází se zde 6 univerzit a studuje tu přibližně 50 000 studentů z celého světa.

 

Procházeli jsme malebnými uličkami a kochali se opravdu pěknou architekturou. Velmi zajímavé bylo vidět i ještě stále funkční pekařství Hofbäckerei, které nabízí různé typy pečiva, koláčů a nabízejí dokonce i bezlepkové pečivo.

 

Nakonec jsme navštívili muzeum zbraní Landeszeughaus, ve kterém je vystavená největší sbírka zbraní na světě, je zde přibližně 32 000 kusů různých zbraní, brnění a pod. Některé jsou ještě z dob třicetileté války.

 

 

Čerti a jiná strašidla

Dali jsme si i výborný vánoční punč, ochutnali jsme nějakou tu „specialitku“, začalo se pomalu stmívat a potom to přišlo :)  - na řadu přišel fascinující a tradiční průvod čertů.

 

Pravidelně se tu setkávají čerti tzv. Krampusy, a i celé družiny čertů nejen z Rakouska, ale i okolních zemí. Tento rok se zde setkalo přibližně 400 pekelníků, lesních příšer, čertů a čarodějnic.

 

Mají velmi kvalitní a úžasné kostýmy, které se dědí z pokolení na pokolení. Zajímavostí je, že všechny masky mají na hlavách pravé rohy ze zvířat např. z beranů, kamzíků a pod.

 

Průvod je doprovázejí zajímavé alegorické vozy, strašidelná hudba a různé světelné efekty a samozřejmě křikem nejen dětí, ale i dospělých. Čerti a příšery jsou ověšené různými řetězy a zvonky, jejichž zvuk fantasticky dotvářel strašidelnou atmosféru. Atmosféru také dotvářejí čertovské ohňové show.

 

Tento průvod čertů je v Rakousku tradicí už desítky let a jejich cílem je zastrašit zlé duchy, aby nebyla tuhá zima a aby ji všichni bez problémů přežili.

Kdo ještě takový průvod neviděl, tak vám ho vřele doporučuji. Je to velký zážitek.

 

Samozřejmě i samotné město Graz je velmi pěkné město a určitě stojí za návštěvu.

V době adventu můžete kromě Grazu průvod čertů vidět i v jiných městech Rakouska, např. i v Salzburgu. Tento nebo podobný výlet si můžete zabezpečit přes portál http://zajazdy.letenky.sk/

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnosť CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

Fotogalerie

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.