[ Gabika]

Cestování za nepoznaným není mou velkou zálibou. Spíše upřednostňuji vyzkoušené a ověřené destinace, takže raději vsadím na jistotu. Kdybych si však měla vybrat mezi přeplněnými mořskými plážemi a dovolenou na Slovensku, určitě by vyhrálo to druhé. Vždyť žádné moře se nevyrovná naším horám. A když si představím kolem sebe lidi, které mám ráda, skvělé počasí a super náladu, tak není co řešit!

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Pozor na podmínky změny a storna letenky
9731 přečtení
03.02.2011
Základní práva cestujících EU v letecké dopravě
3797 přečtení
08.03.2011
Kontrola cestujících při letech do USA
3513 přečtení
21.07.2011
Základní informace před cestou do Itálie
3388 přečtení
01.06.2011
Avena
2654 přečtení

Pozor na podmínky změny a storna letenky

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 9730 x

Není to nic neobvyklého, že si zakoupíte letenku a nastanou problémy, kvůli kterým se plánovaná cesta nemůže uskutečnit. Nezbývá vám nic jiného než začít zjišťovat, co můžete se zakoupenou letenkou udělat.

Podmínky změn a stornování letenek si určuje přepravce. Záleží na tarifních podmínkách, za kterých byla letenka zakoupena a zda je tedy nějaká změna vůbec povolena.

Pokud máte to štěstí a podmínky letenky změnu umožňují, určitě to nebude bez poplatku. Například při změně termínu letu má přepravce právo vyžádat si za změnu letenky doplatek do aktuální výše letištních a palivových poplatků ke dni změny, a to v případě, že k takovému zvýšení došlo ode dne, kdy byla letenka vystavena.

V případě, že byste svou letenku chtěli převést na někoho jiného, tedy došlo by ke změně jména, tak by to bylo jistě možné jen u některých leteckých společností, a ty bychom mohli spočítat snad na prstech jedné ruky. Tím máme na mysli především klasické letecké společnosti. Ty nízkonákladové jsou ke svým zákazníkům v tomto směru vstřícní a většina lowcostových společností změnu jména povoluje. Samozřejmě také to nebude bez vyměření poplatku.

Co se týče stornování letenky, tak částka, která by se vám vrátila za stornovanou letenku, také závisí na tarifních podmínkách, za kterých byla letenka zakoupena. Pokud je letenka nestornovateľná, tak se klientovi při větším štěstí vrátí jen část letištních tax. Jejich výška může být minimální, a to i navzdory vysoké ceně, kterou jste za letenku zaplatili. Proto je vhodné informovat se u prodejce ještě před zakoupením letenky na výšku stornopoplatku, respektive na částku, která by se vám vrátila, pokud byste letenku z nějakého důvodu nevyužili vůbec nebo nevyužili jen její část, tj. zpáteční let.

Proto je vhodné informovat se o podmínkách změny nebo storna letenky ještě před jejím samotným zakoupením, abyste zbytečně nepřišli o peníze.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.