[ Gabika]

Cestování za nepoznaným není mou velkou zálibou. Spíše upřednostňuji vyzkoušené a ověřené destinace, takže raději vsadím na jistotu. Kdybych si však měla vybrat mezi přeplněnými mořskými plážemi a dovolenou na Slovensku, určitě by vyhrálo to druhé. Vždyť žádné moře se nevyrovná naším horám. A když si představím kolem sebe lidi, které mám ráda, skvělé počasí a super náladu, tak není co řešit!

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Pozor na podmínky změny a storna letenky
9730 přečtení
03.02.2011
Základní práva cestujících EU v letecké dopravě
3797 přečtení
08.03.2011
Kontrola cestujících při letech do USA
3513 přečtení
21.07.2011
Základní informace před cestou do Itálie
3388 přečtení
01.06.2011
Avena
2654 přečtení

Kontrola cestujících při letech do USA

Přidáno: 08.03.2011 | Přečteno 3512 x

Možná se vám již stalo, že agentura, ve které jste si zakoupili letenku, od vás dodatečně žádala osobní údaje. Není to nic neobvyklého. Letecké společnosti postupně přecházejí na nový bezpečnostní program Secure Flight Passenger Data a Advance Passenger Information System.

Jde o údaje z pasu, které je třeba nahlásit letecké společnosti kdykoli, avšak nejpozději 72 hodin před plánovaným odletem. Tímto způsobem se zavádí přesnější monitorování nežádoucích osob v letecké dopravě.

Potřebné údaje se vkládají prostřednictvím agentury, v níž jste letenku kupovali, ale také si údaje můžete vložit samostatně přes internetovou stránku dané letecké společnosti, ale ta však musí mít takovýto systém zpřístupněn. Kdybychom chtěli specifikovat, na jaké letenky je třeba údaje poskytnout, tak bychom v první řadě měly zmínit lety do Spojených států amerických.

Výjimkou nejsou ani lety, které nemají cílové místo USA, ale Spojenými státy pouze projíždějí, respektive tam mají mezipřistání. Vkládání osobních údajů má za podmínku i letecká společnost British Airways, a to především pro cestující mezi Rakouskem - Velkou Británií. Není nic výjimečného, pokud si údaje vyžaduje do letenky vložit i jiná letecká společnost, např. Aeroflot, Emirates a podobně.

Secure Flight Passenger Data a Advance Passenger Information System znamená vkládat do systému následující údaje:

  • Číslo pasu nebo občanského průkazu
  • Národnost cestujícího
  • Zemi vydání pasu nebo občanského průkazu
  • Datum platnosti pasu nebo občanského průkazu
  • Celé křestní jméno cestujícího tak, jak je má zapsané v daném cestovním dokladu
  • Celé příjmení cestujícího, tak jak je má zapsané v daném cestovním dokladu
  • Pohlaví cestujícího
  • Datum narození


Po vložení potřebných údajů do letenky letecká společnost zpřístupní tyto údaje úřadům, a to 72 hodin před plánovaným odletem. Úřady tak v dostatečném časovém předstihu porovnávají cestující s osobami, které mají zakázáno letět do USA a z USA. Také se tím dbá na zvýšenou bezpečnost na odletových letištích. Může se stát, že pokud nebudou údaje poskytnuté včas, tak vám bude rezervace stornována.

Na závěr tedy shrnutí: údaje z cestovních dokladů do letenky je třeba nahlásit nejpozději 72 hodin před plánovaným odletem. Dbá se tím na zvýšení bezpečnosti na letištích a kontrolu osob, které mají zakázanou leteckou přepravu.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.