[ Gabika]

Jsem typická Váha, někdy potřebuji být středem pozornosti, jindy vyhledávám samotu. Miluji jedinečnost, i proto jsem studovala literaturu a filozofii. Zbožňuji meziválečnou literaturu, expresionismus a neumím se nasytit Smrekova vitalismu. Více cestuji prstem po mapě, než ve skutečnosti, o to víc se zajímám o zážitky ostatních. Nemám vysněné místo - pro mě je úžasné každé, kde cítím vnitřní klid a harmonii. Neodmyslitelně ke mně patří kniha, káva, kvalitní červené víno a samozřejmě moji nejbližší.

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Proč jsou nízkonákladové lety nízkonákladové?
17045 přečtení
26.11.2014
Benátčanům překážejí kolečka na kufrech
10587 přečtení
03.02.2011
Chorvatská "MHD" nebo smích skrz slzy
5051 přečtení
03.02.2011
Malebné Živogošče
4639 přečtení
01.06.2011
Sexy letušky na obálce Playboye
4219 přečtení

Chutě a vůně Vánoc ve Vídni

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 2862 x

Zima se již neúprosně hlásí o slovo, máme tu první sněhovou nadílku, mráz kreslí obrázky po našich sklech a vše nasvědčuje tomu, že nastal advetní čas. Kdo touží nasát pravou vánoční atmosféru a zapomenout na všední problémy, tomu doporučuji navštívit vánoční trhy.

V polovině listopadu odstartovaly tradiční vánoční trhy ve Vídni. Konají se na různých místech, známé jsou například Wiener - Altwiener Christkindlmarkt; Weihnachtsdorf Maria Theresien - Platz, Weihnachtsdorf - Altes AKH Universitätscampus; Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn; Císařský zámek Festschloss Hof zda Wiener Christkindlmarkt - Rathausplatz.

Možná právě vánoční trhy na náměstí před radnicí (Rathausplatz) patří k těm nejznámějším. V přibližně 150 stáncích, které jsou rozestavěny na Radničním náměstí, najdete všechny "vůně a chutě" Vánoc. Různé vánoční dekorace, svíčky, dřevěné hračky, perníky, vanilkové rohlíčky, ovoce a samozřejmě nesmí chybět i vánoční punč.

Vaše ratolesti také jistě potěší návštěva těchto trhů, čekají je totiž dílny, ve kterých si mohou vytvořit vlastní vánoční dárky z hlíny, papíru nebo skla, udělat si vánoční pohlednici, a také si zde mohou upéct vlastnoručně vyrobené vánoční pečivo.

Kulturní vyžití tu najdou všechny věkové kategorie. Je možné si tu poslechnout například koncerty sborů z celého světa nebo jen se tak procházet a "vdechovat" vánoční atmosféru. Pro nás, kteří stále věříme na Ježíška smileya neovládl nás komerční "amerikanismus", je pozitivní hlavně to, že na vídeňských trzích převládá postava Ježíška nad Santa Clausem.

Nezapomenutelné kouzlo získávají trhy hlavně po setmění. To se totiž rozzáří několik tisíc barevných žárovek a dekorací, vše vypadá jak v té nejkrásnější pohádce Vánoc. I vůně jmelí a jehličí z vařeného punče a vína je najednou jakoby aromatičtější a vábivější.

Vánoční trhy ve Vídni mají svou historii. Představte si, že se zde organizují již sedmset let. Již v roce 1296 Albrecht I. uspořádal akci s názvem Prosincové trhy. V 16. stol. se tyto trhy nazývaly Thomasmarkt a trvaly až do Nového roku. Na Radničním náměstí se trhy organizují od roku 1975 a dodnes lákají miliony návštěvníků. I letos se předpokládá kolem 3 až 3,5 milionu návštěvníků. Dominantou náměstí je krásný 28 m vysoký vánoční stromeček, který poprvé rozsvítili v sobotu 13. listopadu.

Tento trh je otevřen od 11. listopadu denně od 9.00 do 21.00 hod., v pátek a sobotu až do 22:00 hod a jeho "brány" se definitivně letos zavřou 24. prosince v 18:00 hod..

Z návštěvy trhů určitě neodejdete s prázdnou. Spolu se zakoupenými suvenýry si hlavně přinesete pěkné vzpomínky a skutečnou vánoční náladu. Jelikož jsem měla možnost tyto trhy navštívit, tak vám ručím za to, že to tak bude wink.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.