[ Veronika]

Vždy jsem ráda cestovala do blízkých i vzdálených zemí, i když dnes už to není v takové míře, jak bych si přála, času je nějak méně. Vždy cestuji za přírodou i památkami a snažím se poznat místní kulturu a dozvědět se něco o historii. Rozhodně pro mě není správná dovolená typu „ležení na pláži“. A jelikož je mojí vášní fotografování, tak si z dalekých i méně dalekých cest vozím úlovky ve formě fotek. Ze zemí, po kterých jsem cestovala, mě asi nejvíce oslovila Sýrie, Turecko a Mexiko, ale i řecké ostrovy.

Další články

Nejčtenější

05.12.2013
Nevšední ZOO Geralda Durrella
7102 přečtení
22.05.2014
Různé tváře Sardinie
5250 přečtení
03.10.2013
Santorini
3839 přečtení

Nevšední ZOO Geralda Durrella

Přidáno: 05.12.2013 | Přečteno 7101 x

Kdo by neznal úchvatné historky z cestovatelských výprav za zvířaty z pera spisovatele Geralda Durrella. Dnes již samozřejmě G. Durrella v ZOO, kterou založil, na ostrově Jersey pro ohrožené druhy zvířat nepotkáte, ale jeho duch je v ZOO stále.

KDE SE ZOO NACHÁZÍ

Poklidný ostrov Jersey najdete v Lamanžském průlivu a patří mezi Normanské ostrovy. Přestože se ostrov Jersey nachází na dohled od francouzských břehů, tak spolu se skupinou neobývaných ostrůvků tvoří závislé území britské koruny. Má vlastní měnu (jerseyská libra), svoje zákony a parlament. Britská vláda odpovídá pouze za obranu a diplomatickou reprezantaci ostrova. Na ostrov Jersey se můžete dostat buď letecky, nebo trajektem z některého ze severofrancouzských přístavů (nejpříhodnější je St. Malo).

 

TAK TROCHU JINÁ ZOO

Ostrov Jersey si vybral spisovatel, zoolog a popularizátor ochrany přírody Gerald Durrell pro založení vlastní zoologické zahrady. Nezaložil však v roce 1959 klasickou zoologickou zahradu, ale zahradu pro ohrožené druhy, a to ještě jen pro ty, které se na Jersey dají úspěšně odchovat a které je možné potom zpětně vypustit do volné přírody. Je to prakticky jediná zoologická zahrada na světě, která se specializuje jen na ohrožené druhy zvířat. V současné době se zde chovají zvířata, která žijí na ostrovech v Karibiku, na ostrově Mauricius a Madagaskar, v Mexiku a Belize.

 

CO ZOO NABÍZÍ?

Symbolem ZOO Jersey (nyní správně Durrellova nadace na ochranu zvířat ve volné přírodě) je vyhynulý mauricijský pták dodo neboli blboun nejapný (dronte mauricijský), kterého lidé vyhubili již v roce 1693 (a to byl objeven v roce 1599).  S tímto symbolem se v ZOO setkáte úplně všude.

Pokud se rozhodnete navšívit tuto nevšední zoologickou zahradu, tak se tam můžete dostat letecky nebo na palubě trajektu směřujícího z francouzského St. Malo do hlavního města ostrova St. Helier, odkud jezdí do ZOO  vzdálené cca 5 km autobusy. Připravte se však na to, že neuvidíte zoologickou zahradu tak, jak jste zvyklí, tato zahrada je totiž zařízena podle hesla – na prvním místě jsou zvířata a až na druhém návštěvníci. Takže se Vám může stát, že některá menší zvířata ani neuvidíte nebo jen těžko vyfotíte. Výběhy a voliéry jsou totiž veliké a je v nich plno zeleně a jejich funkčnost a vzhled jsou plně podřízeny potřebám zvířat. Tamaríni, se například pohybují zcela volně v korunách stromů. Najdete zde i kryté pozorovatelny, ve kterých nebudete při svém pozorování zvířata rušit. V ZOO můžete obdivovat chovné skupiny goril nížinných, orangutanů,  mezi další skvosty zahrady patří lvíček zlatý, lemur šedý, ksukol ocasatý (aye aye), ibis skalní, makak chocholatý, želva paprsčitá, kaloň zlatý, mauricijská poštolka, růžový holub, amazoňan mnohobarvý, medvěd brýlatý a další zvířata známá z Durrellových knih.

Prohlídka  jedinečné ZOO vám klidně může zabrat celý den, přestože není plošně velká (10 hektarů), je stále se na co dívat. Pokud se však chcete porozhlédnout i po hlavním městě, dá se stihnout oboje a večer se v klidu vrátit trajektem na francouzskou půdu.

Zoologická zahrada je otevřena po celý rok kromě Štědrého dne.

Pokud se rozhodnete vydat na Jersey letecky, výhodné ceny letenek naleznete zde.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nemá právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

FOTOGALERIE:

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.