[ Veronika]

Vždy jsem ráda cestovala do blízkých i vzdálených zemí, i když dnes už to není v takové míře, jak bych si přála, času je nějak méně. Vždy cestuji za přírodou i památkami a snažím se poznat místní kulturu a dozvědět se něco o historii. Rozhodně pro mě není správná dovolená typu „ležení na pláži“. A jelikož je mojí vášní fotografování, tak si z dalekých i méně dalekých cest vozím úlovky ve formě fotek. Ze zemí, po kterých jsem cestovala, mě asi nejvíce oslovila Sýrie, Turecko a Mexiko, ale i řecké ostrovy.

Další články

Nejčtenější

05.12.2013
Nevšední ZOO Geralda Durrella
7131 přečtení
22.05.2014
Různé tváře Sardinie
5270 přečtení
03.10.2013
Santorini
3855 přečtení

Santorini

Přidáno: 03.10.2013 | Přečteno 3854 x

Při vzpomínce  na řecký ostrov v Egejském moři Santorini (řecky Thira, starořecky Théra) se mi vždy jako první vybaví  barvy – nádherná tyrkysová barva moře, bílé domy, modré kupole kostelů, nejrůznější odstíny sopečného popela a západy rudého slunce do moře.

OKOUZLUJÍCÍ FIRÁ (THERA)

Již příjezd lodí do přístavu Firá (hlavní město ostrova) je úchvatný. Loď vplouvající do kaldery (kráteru sopky) - neopakovatelný pohled na stěny kráteru, které jsou vysoké 200 – 400 m, a bílé domky na jeho vrcholu. Ostrov, který patří do souostroví Kyklady, je sopečného původu. Původně se tyčil uprostřed ostrova vulkán. Okolo roku 1510 před naším letopočtem došlo k výbuchu sopky, který zničil převážnou část ostrova, ze kterého zbyla jen část ve tvaru půlměsíce (Santorini) a malé ostrůvky Aspronisi a Thirasia,  Nea Kameni,Palea Kameni. Vlna tsunami, která se po výbuchu sopky zvedla, zaplavila i vzdálenou Krétu, kde způsobila zánik minojské civilizace. Zničení Théry bylo velmi často spojováno s legendou o ztracené Atlantidě.Malý ostrůvek Nea Kameni se vynořil z moře v roce v letech 1707 -1711 a patří mezi nejmladší ostrovy ve východním Středomoří.

Bílé město Firá (Thera) leží na okraji sopečného kráteru, ve výšce 260 m nad mořem s překrásným výhledem na vulkán, z něhož stále ještě občas vycházejí obláčky kouře. Z přístavu se můžete dostat několika způsoby. Já jsem zvolila cestu vzhůru pěšky po schodech, kterých je 587, lanovka mě nenadchla, člověk pak nemá kontakt se zdejší atmosférou. Dalším způsobem jak se dostat nahoru do města je zaplatit si za osla, který vás vynese po dlouhých klikatých schodech nahoru. Cestu po schodech lemují místní majitelé oslíků, kteří nabízejí služby méně zdatným turistům. Schody Vás zavedou do příjemného městečka s úzkými uličkami, s bílými domky, s kostelíky a kapličkami s modrými kupolemi (modrá barva prý zahání zlé duchy), s tavernami a obchůdky.

 

CO STOJÍ ZA TO VIDĚT

Na severním cípu ostrova je malebná vesnička Oia, kde najdete domky vysekané do skály, kostelíky, úzké uličky s obchůdky a tavernami, větrné mlýny. Oia je vyhlášená svými západy slunce, na které se každý večer dívají stovky turistů, kteří se kochají a fotí a fotí. Říká se, že zde jsou západy slunce vůbec nejkrásnější.

Zajímavé jsou i výlety lodí na ostrůvky Palia  a Nea Kaimeni uprostřed kaldery. Kdo chce, tak ten může na jistém místě skočit do moře a doplavat na břech. Díky vulkanické činnosti jsou zde teplé sirné prameny. K poslednímu výbuchu došlo v roce 1956. Kdo vyhledává přírodní zajímavosti, tak by si určitě neměl nechat ujít výstup do kráteru sopky – kráteru sv. Jiří. Kamenitá láva černé, červené, hnědé i okrové barvy připomíná pustou měsíční krajinu a sirné výpary dávají tušit, že sopka není úplně nečinná.

 

TROCHA HISTORIE

Pokud Vás zajímá historie a dávno ztracená civilizace antického Řecka, určitě byste si neměli nechat ujít nejvýznamnější archeologickou památku na ostrově – Akrotiri.  Jsou zde vykopávky antického města, které bylo po výbuchu sopky pohřbeno pod vrstvou sopečných nánosů. Další archeologickou památkou jsou rozsáhlé zbytky dórského města Thira, datovaného do 8 – 9. stol. př. n. l. Thira bývala hlavním městem ostrova a rozkládá  se na skalnatém útesu nad mořem. Archeologické muzeum najdete v dnešním hlavním městě.

Díky sopečnému popelu je ostrov velice úrodný a Santorini je proslulé vynikajícími víny, které si můžete dát v místní taverně k nějaké dobré řecké specialitě. Myslím, že poklidný ostrov Santorini dokáže svojí různorodostí zaujmout každého návštěvníka.

Pokud se chcete vydat na Santorini a prozkoumat jeho krásy, tak letenky za výhodné ceny najdete zde.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nemá právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

FOTOGALERIE

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.