[ Veronika]

Vždy jsem ráda cestovala do blízkých i vzdálených zemí, i když dnes už to není v takové míře, jak bych si přála, času je nějak méně. Vždy cestuji za přírodou i památkami a snažím se poznat místní kulturu a dozvědět se něco o historii. Rozhodně pro mě není správná dovolená typu „ležení na pláži“. A jelikož je mojí vášní fotografování, tak si z dalekých i méně dalekých cest vozím úlovky ve formě fotek. Ze zemí, po kterých jsem cestovala, mě asi nejvíce oslovila Sýrie, Turecko a Mexiko, ale i řecké ostrovy.

Další články

Nejčtenější

05.12.2013
Nevšední ZOO Geralda Durrella
7098 přečtení
22.05.2014
Různé tváře Sardinie
5247 přečtení
03.10.2013
Santorini
3837 přečtení

Různé tváře Sardinie

Přidáno: 22.05.2014 | Přečteno 5246 x

Jaká je Sardinie? Pro mě naprosto úchvatná, člověk tu najde tajemnou historii nuraghů, krásnou ale i drsnou přírodu, antické památky, krásné pláže a azurové moře, náboženské tradice, skvělé jídlo, příjemné lidi, půvabná městečka s úzkými uličkami, ze kterých dýchá historie. Na tomto ostrově si  opravdu každý najde to svoje.

Na Sardinii se můžete dopravit buď letecky, nebo autem a trajektem. Obě možnosti mají svá pro i proti. Pokud dorazíte na Sardinii letecky, je dobré si půjčit auto a projet celý ostrov a poznat tak vše, co nabízí.

 

NURAGHY

Nuraghy  jsou sardinskou  zvláštností, nikde jinde je totiž nenajdete. Na Sardinii je jich asi  7000, nuragh najdete pomalu v každé vesnici.

Jedná se o megalitické  kruhové kamenné stavby (jakési věže), jejichž stáří se odhaduje až na tři a půl tisíce let. Při stavbě se nepoužívalo žádné pojivo. Zlatá éra výstavby záhadných nuraghů spadá do období mezi lety 1800 až 500 př. n. l. Není však známo, jaká kultura je postavila ani za jakým účelem byly tyto stavby vybudovány, protože z té doby nejsou žádné písemné záznamy. Mohly být užívány jako obydlí, k obraně jako pevnosti, jako  královská sídla nebo jako chrámy.

Nuragh Su Nuraxi

Je největší a nejvýznamnější komplex nuraghů a leží nedaleko Barumini. Dnes je pod patronací UNESCO.  Nuragh pochází z 15. – 16. st. př. n. l. Má centrální věž z čedičových bloků, původně asi 21 m vysokou. Dnes má dvě patra a měří necelých 15 m. Na východní straně pevnosti se rozkládá nuragijská vesnice -  komplex  kruhových a eliptických základů domů.  Později  Římané toto místo zasypali, a díky tomu se dochovalo v tak vynikajícím stavu. Celý komplex Su Nuraxi byl náhodou objeven v roce 1949, kdy prudká průtrž mračen spláchla část nánosu zeminy.

 

Za návštěvu stojí i další nuraghy: Tempieto di Malchittu, Albucciu, Tomba di Coddu Vecchiu, Losa.

 

ROCCIA DEL´ORSO

Skála vymletá působením větru a času do tvaru medvěda u městečka Palau. Capo d´Orso je místní rarita, na kterou se jezdí dívat denně stovky návštěvníků.

 

MYS CAPO TESTA

Mys Capo Testa najdete na nejsevernějším cípu Sardinie, nedaleko přístavu Santa Teresa di Gallura. Na mysu je nádherné členité pobřeží, skalní bloky nejrůznějších odstínů. Okrouhlý poloostrov je spojen s pevninou úzkou šíjí. Je zde několik malých zátok, starý maják a nádherné výhledy až ke korsickým břehům.

 

 

SASSARI – CAVALCATA SARDA

Město Sassari je druhým největším městem na Sardinii. V historickém centru jsou úzké uličky, kostelíky i domy z 16. až 17. století. 

V Sassari můžete v květnu zažít folklorní přehlídku Cavalcata Sarda s přehlídkou krojů z celého ostrova. Na tuto slavnost  se sjíždí  stovky lidí a  jezdců na koních ze všech koutů Sardinie ve svých tradičních krojích. Festival se koná od roku 1899, kdy byl organizován na počest návštěvy krále Umberta a královny Margherity.  Procesí  začíná ráno a vede celým městem.

 

 

ROMÁNSKÁ BAZILIKA SANTISSIMA TRINITÁ di  SACCARGIA

15 km jihovýchodně od města Sassari se na rovinaté pláni nachází velice zajímavé místo -  románská bazilika Santissima Trinitá di Saccargia. Je to jeden z nejlépe dochovaných pisánsko-románských kostelů na Sardínii. Na stavbu baziliky byly použity kvádry černého čediče a bílého vápence, které vytvářejí zajímavé černobílé ornamenty.

 

CAPO CACCIA A JESKYNĚ GROTTE DI NETTUNO

Nedaleko Alghera je Neptunova jeskyně, která je přístupná lodí nebo po dlouhých schodech z parkoviště (schody dají sice zabrat, hlavně při cestě vzhůru, ale za ten výhled to stojí). 

Uvnitř jeskyně je velké jezero dlouhé 120 metrů, ze kterého se tyčí obří krápníkové útvary, krápníková výzdoba v rozlehlých síních nadchne každého.

 

ALGHERO

Město leží na západním pobřeží Sardinie a nachází se zde mezinárodní letiště.  Město založili ve 12. století katalánští kolonisté a ještě dnes je zde vidět španělský vliv. Historické centrum je plné různých obchůdků, restaurací, barů a zábavních klubů.

 

BOSA

Městečko Bosa patří mezi nejkrásnější na Sardinii. Poklidné městečko nad řekou Temo je plné barevných a kamenných domů. Nad městem se tyčí pevnost Castello dei Malaspina (Castello di Serravalle) z roku 1112, z níž jsou krásné výhledy.

Zajímavá je čtvrť Sa costa s úzkými svažitými uličkami a spoustou  schodů.

 

CAPO SAN MARCO – THARROS

Na mysu San Marco na výběžku poloostrova Sinis můžete obdivovat ruiny antického města Tharros. Od 7. st. před Kristem byl Tharos důležitým fénickým přístavem. Později byl Tharros Římany a stal se římskou kolonií, byly zde vystavěny  akvadukty, cisterny, lázně, divadlo a chrámy. Po rozpadu římského impéria jeho význam upadal. Ve středověku bylo město opuštěno, pleněno a používáno jako zdroj stavebního materiálu.

Část původního města je pod mořskou hladinou.

V blízkosti této antické památky se nachází kostel San Giovanni di Sinis, což je raně křesťanská basilika, jejíž centrální část s kopulí pochází z 6. století.

 

NÁHORNÍ PLOŠINA GIARA

Čedičová náhorní plošina Giara, se tyčí nad komplexem  Su Nuraxi.  V národním parku se zde v korkových lesích prohánějí drobní divocí koníci.

V parku je i botanická zahrada s ukázkami místní flóry,  kolem přírodního jezera je velká šance vidět divoké koně. Na planině jsou i mokřady, makchie,  a můžete zde obdivovat krásy místní flóry a fauny.

 

 

FONTE SACRA DI TEMPIESU

Nuraghský chrám nenavštěvují zástupy turistů, ale patří k jedinečným nuraghským chrámům na Sardinii. Tento studnový nuraghský chrám byl vybudován 1000 př. n. l. a byl  zasvěcen kultu vody. 

Vchod ve tvaru jakési klíčové dírky je orientován ke Slunci a při letním slunovratu sluneční paprsky směřují přímo do studny. Tento zvláštní nuragh byl objeven v roce 1981, do té doby byl pohřben pod nánosem půdy.

 

MĚSTEČKO ORGOSOLO A JEHO MURALES

Murales jsou malby na zdech, které vyjadřují názory místních na politiku a sociální situaci, můžete je najít na různých místech Sardinie.

Nejznámější a v nejvíce jich je ale v městečku Orgosolo. Místní obyvatelé jsou hrdí na svoji „sardinskost“ a žijí zde jaksi v ústraní.

Název tohoto kraje Barbagia je odvozen od slova barbar – tak nazývali místní obyvatele již Římané, kterým se nikdy nepodařilo si podmanit vzdorovité obyvatelstvo. Tato oblast byla v minulosti  střediskem banditů na ostrově. Místní klany pastevců žily v nepřátelství s rolníky usazenými v okrajových částech kraje Barbagia a občas se to zvrhlo v otevřenou bitvu. I mezi jednotlivými klany vládlo napětí, docházelo ke krádežím ovcí a i krvavým soubojům. Krevní msta zde platila ještě v minulém století.

V 60. letech 20. století si místní rodák Graziano Mesina získal zdejší obyvatele tím, že bohatým bral jejich majetek, který rozdával chudým. Později byl uvězněn. 

 

PUNTA PISCINA IRGAS – NEJVYŠŠÍ VODOPÁD NA SARDINII

Pokud chcete poznat krásy místní přírody, tak se můžete vydat na tůru k nejvyššímu vodopádu na Sardinii. Nad vodopádem si můžete vychutnát krásné scenérie a pod vodopádem se můžete v ledové vodě i vykoupat.

Sardinie je překrásný ostrov a určitě bych se tam ráda vrátila, protože během jedné návštěvy člověk nemá šanci poznat vše, co nabízí, ať už se to týká památek nebo přírody.

 

Pokud vás krásy tohoto ostrova ve Středozemním moři zaujaly, tak si letenku na Sardinii můžete zakoupit i na našem portálu.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

FOTOGALERIE

 

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.