[ Danka]

Nemám ráda nudu a stereotyp, asi proto je velmi obtížné připoutat mě k jednomu místu. Rada cestuji, poznávám nová místa, a také kultury. Nejvíce energie vím načerpat při pobytu v přírodě, při sportu a pohybu, na slunci, no a když prší, tak v dobrém spánku:) Mám ráda jízdu autem, je jedno kam se vezu, ale na Slovensku je to určitě cesta směr Žilina - Martin. K mému životu patří rodina, přátelé a společnost s dobrou náladou a úsměvem na tváři

Další články

Nejčtenější

24.07.2014
Azorské ostrovy - nedotknuté místo uprostřed Atlantiku
12440 přečtení
31.05.2011
Autem do Londýna
5963 přečtení
03.02.2011
Navštivte romantické Benátky
3318 přečtení
03.06.2011
Výlet na Plitvická jezera
3146 přečtení
08.03.2011
Tip na jarní procházku
2945 přečtení

Výlet na Plitvická jezera

Přidáno: 03.06.2011 | Přečteno 3145 x

Už za pár dní opět silnice zaplní auta plná lidí, kteří jedou na dovolenou,  kteří směřují k nejoblíbenějšímu Jaderskému moři, do Chorvatska. Pro ty, kteří se ne zase tak rádi vyvalují na sluníčku anebo naopak pro ty, kteří chtějí prožít pobyt v přírodě, bude zastávka v národním parku Plitvická jezera určitě pěkným zpestřením dovolené.

Chorvatský národní park Plitvická jezera patří mezi jednu z nejkrásnějších přírodních památek v Evropě a od roku 1979 jsou zapsána v seznamu svétového kulturního dědictví UNESCO. Krásu této krajiny pozná skoro každý, a to z televize, protože se tady natáčely filmy o Vinnetuovi, a právě tady se nachází "Stříbrné jezero" se svým zlatým pokladem.

Národní park se rozprostírá na ploše 200 km2. Tvoří ho čtyři horní a dvanáct dolních jezer, která jsou propojena devadesáti vodopády. Jezera se nacházejí v různých nadmořských výškách. Největší jezero Kozjak je 2 400 m dlouhé a víc jak 47 m hluboké.

Je tady také nejznámější vodopád Plitvica, který je vysoký 78 m a má 12 přístupných jeskyní. V přilehlých vodách můžete vidět množství pstruhů, ale na jejich lov je nutný speciální lístek od správy NP.

Prohlídka parku je možná místním vláčkem, lodí nebo nejkrásnější je cesta pěší po vyznačených stezkách. Národní park má dva vchody a auto můžete zaparkovat na hlídaném parkovišti. Po zaplacení vstupného dostane každý návštěvník orientační plán, takže trasu, kterou si chcete projít, si můžete zvolit podle času, který budete chtít na Plitvických jezerech strávit.

V okolí je mnoho nabídek ubytování, kde si můžete pokoj zarezervovat na jednu, popřípadě více nocí. Jestliže jste se rozhodli strávit den právě tady, tak si s sebou nezapomeňte přibalit pohodlné, nepromokavé boty a něco teplejšího na sebe, případně i nějaké občerstvení na cestu.

Už zůstává si přát jen hezké počasí a vydat se do Chorvatska i k Plitvickým jezerům, protože je to místo jako stvořené pro ideální dovolenou...

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

Fotogalerie

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.