[ Mirka]

Narodila jsem se ve znamení Vah a toto znamení mě úplně vystihuje - smysl pro pořádek, rodinu a spravedlnost, touha po harmonii a samozřejmě nerozhodnost a váhavost. Volný čas velmi ráda trávím s mojí úžasnou rodinou na horách, moře nás neláká, ale občas je to docela fajn relax. Chtěla bych procestovat celý svět, ale zatím se mi to až tak nedaří, ale věřím, že jednou to přijde ... Ráda se podívám na nějaký dobrý film - spíše thriller nebo drama, a také ráda poslouchám slovenskou hudbu. Přestože potřebuji nasávat ticho, nikdy neodmítnu příležitost setkat se a pobavit se s přáteli.

Další články

Nejčtenější

25.07.2014
Sardinie – Karibik Středomoří - letenky už od 836 Kč
13891 přečtení
28.07.2014
First moment nebo Last minute?
10440 přečtení
31.07.2014
Okružní plavby - 1.část
10161 přečtení
27.01.2014
Advent a průvod čertů
4309 přečtení
03.02.2011
Byli jste už na ostrově Brač?
3876 přečtení

Když turistika po naší vlasti nestačí

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 1958 x

Pokud máte rádi hory a turistiku a nestačí vám naše malé, ale o to krásnější české a moravské hory, tak byste měli navštívit švýcarské Alpy.

Dopravit se tam dá různými způsoby, ideální je však auto, a to z toho důvodu, že můžete zastavit, kdy vás napadne. Je tedy vhodné nepoužívat dálnice, ale tzv. okresky nebo horské přechody. Pak můžete cestou obdivovat alpská městečka, vesničky a pozorovat nádhernou přírodu. Je nepochopitelné a obdivuhodné, jak mohli v takových nadmořských výškách a v takovém terénu vybudovat tak kvalitní a relativně bezpečné cesty plné tunelů či mostních konstrukcí. Co se týče bezpečnosti na silnicích, tak řidiči jsou zde disciplinovaní a dodržují maximální předepsané rychlosti.

Jednotlivé švýcarské oblasti se vyznačují zvyky země, se kterou sousedí. Typickým příkladem je Samnaun na hranicích s Rakouskem, oblast Bodenského jezera na hranicích s Německem, Zermatt v Itálii a oblast Ženevského jezera sousedící s Francií. Podle toho se používá i jazyk - severně němčina a jižně francouzština.

Co se týče turistiky, je úplně jedno, do které části Švýcarska se vydáte. Všude vás čeká množství turistických tras, alpských vesniček a usedlostí s neopakovatelným místním koloritem. Mimochodem, týden strávený v kterékoliv oblasti je velmi krátká doba na to, abyste prošli všechno zajímavé, co se v daném místě nachází.

Přeprava mezi jednotlivými oblastmi funguje jako švýcarské hodinky, ale pro našince je dost drahá - vzdálenost cca 20 km vás autobusem vyjde asi na 11 CHF. Ale pokud se chcete vyhnout někdy problematickému parkování, nic jiného vám nezbývá.

Samostatná kapitola je jídlo. Stravování v restauracích je pro nás opravdu velmi drahé (hlavní jídlo stojí přibližně od 13 CHF do 30 CHF). Restaurace a bary jsou téměř prázdné (cena piva se pohybuje kolem 7 CHF). Přijatelnější ceny jsou v supermarketech, např. chléb 1,10-3,70 CHF, mléko 1,15-1,70 CHF, minerální voda 1 - 2 CHF. Ubytovací kapacity mají většinou kompletně vybavenou kuchyni, tedy vystačíte i s polotovary.

Při nákupech určitě nezapomeňte na čokoládu a kvalitní švýcarský sýr. I když to nejsou zrovna nejlevnější záležitosti, tak určitě nebudete litovat.

Pokud stále váháte, snad vás přesvědčí skutečnost, že se zde můžete volně pohybovat v nadmořských výškách, které jsou u nás nedostupné. Sice jen s horským vůdcem, ale je to opravdový zážitek.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovľdnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.