[ Mirka]

Narodila jsem se ve znamení Vah a toto znamení mě úplně vystihuje - smysl pro pořádek, rodinu a spravedlnost, touha po harmonii a samozřejmě nerozhodnost a váhavost. Volný čas velmi ráda trávím s mojí úžasnou rodinou na horách, moře nás neláká, ale občas je to docela fajn relax. Chtěla bych procestovat celý svět, ale zatím se mi to až tak nedaří, ale věřím, že jednou to přijde ... Ráda se podívám na nějaký dobrý film - spíše thriller nebo drama, a také ráda poslouchám slovenskou hudbu. Přestože potřebuji nasávat ticho, nikdy neodmítnu příležitost setkat se a pobavit se s přáteli.

Další články

Nejčtenější

25.07.2014
Sardinie – Karibik Středomoří - letenky už od 836 Kč
13937 přečtení
28.07.2014
First moment nebo Last minute?
10470 přečtení
31.07.2014
Okružní plavby - 1.část
10194 přečtení
27.01.2014
Advent a průvod čertů
4322 přečtení
03.02.2011
Byli jste už na ostrově Brač?
3884 přečtení

Zermatt - stačí ho jednou vidět a zamilujete se:)

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 3574 x

Toto léto jsme s rodinou byli ve Švýcarsku. Velmi se nám tam líbilo, navštívili jsme spoustu krásných míst a prožili překrásné chvíle. Navštívili jsme romantické Ženevské jezero, na historii bohatý Sion, zvládli jsme množství lehčích i těžších turistických výletů a byli jsme ve městečku Zermatt. Slyšela jsem o jeho kouzlu již dříve, ale jak se říká "raději jednou vidět než stokrát slyšet" a minimálně v tomto případě je to pravda.

Už po cestě do Zermattu jsme viděli kus nádherné země a v pozadí se celou dobu vypínal nádherný a majestátný Matterhorn s nadmořskou výškou 4478 m n.m.. Už vím proč patří mezi nejkrásnější kopce světa - přesvědčila jsem se o tom na vlastní oči. Je také rájem pro lyžaře, protože se zde dá lyžovat po celý rok. Je tady zhruba 200 km kvalitně upravených sjezdovek všech obtížností.

Auto jsme museli zaparkovat ve vesničce Täsch a do Zermattu jsme se dostali vláčkem Zermatt Shuttle za pár minut. Z důvodu ochrany přírody jsou v Zermattu povoleny pouze elektromobily.

Jak jsme procházeli uličkami města a obdivovali místní architekturu, tak jsme se rozhodli navštívit Matterhorn Museum, kde jsme si prohlédli bohatou fotodokumentaci o místě. Dále různé předměty, které znázorňovaly tuto horu, první horolezeckou výstroj a také celou expozici věnovanou prvnímu výstupu.

Byli jsme i horolezeckém hřbitově, který je asi největším horolezeckým hřbitovem na světě. Je věnován obětem výstupu na Matterhorn. Podle statistik ještě i dnes si Matterhorn vyžádá přibližně 10 obětí za rok. I na základě těchto statistik je asi lépší využít možnost výstupu s horským vůdcem, který vás bezpečně provede.

Hned vedle stanice Zermattshuttle je i stanice nejstarší ozubené dráhy v Alpách, která vás vyveze na vrchol Gornergrat do výšky 3089 m. Pokud by vám nestačila tato úctyhodná výška, tak zkuste přejít na opačný konec městečka a vyvézt se kabinkovou lanovkou na Matterhorn Glacier Paradise do nadmořské výšky cca 4000 m n.m. Opravdu nebudete litovat.

Pokud raději nakupujete, tak zůstaňte v kouzelných uličkách centra městečka a nechte se unášet nákupy v různých obchůdcích se suvenýry, oblečením, popř. si můžete posedět v některém z místních barů.

Tak co, okouzlil vás Zermatt alespoň trošku?

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

FOTOGALERIE

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.