[ Zuzka]

Cestování je mojí vášní. Je sice hodně míst, které jsem viděla, ale víc je takových, které bych ještě ráda navštívila. Zamilovala jsem si arabské země, hlavně Egypt a mým snem je vidět i Emiráty, Omán, Jemen a Francouzskou Polynésii

Témata

Další články

Nejčtenější

08.03.2011
Poznejte zemi plnou kontrastů: Egypt
2083 přečtení
07.02.2011
Výlet do Země krásných koní
1944 přečtení

Výlet do Země krásných koní

Přidáno: 07.02.2011 | Přečteno 1943 x

Pokud si myslíte, že následující řádky budou o divokých koních prohánějících se po amerických prériích nebo mongolských stepích, mýlíte se. Řeč bude o zemi, která v dnešní době nemá s koňmi, kromě názvu, nic společného.

Jistě mnozí z vás již strávili svou dovolenou v Turecku, ale ne každý, kdo Turecko navštívil, se vydal do "Země krásných koní". Pokud stále nevíte, o čem je vlastně řeč, tak vám možná více napoví, když řeknu, že název této země je doslovným překladem úžasné oblasti, kterou asi mnozí z vás znají pod názvem Kappadokia. A proč "Země krásných koní"? Odpověď je jednoduchá. Údajně jen proto, že kdysi dávno se v této oblasti proháněla obrovská stáda krásných divokých koní.

Takže až se někdy rozhodnete navštívit Turecko, určitě se vydejte na výlet do Kappadokie. I když cesta z turistického letoviska Alanya se zdá být neskutečně dlouhá, tak pocit, který se vás zmocní, když přijedete do národního parku Göreme v oblasti města Nevşehir, opravdu stojí za tu námahu.

V okolí je řada sopek, které během své činnosti nahromadily několik vrstev lávy. Ty postupem času zvětrávaly a vznikly vysoké lávové "komíny", na vrchu kterých jsou méně zvětralé kloboučky tmavší barvy. Dnes tyto útvary připomínají vysoké hřiby. Tam, kde byl měkký vápenec, si lidé vytesali přímo do skal své obydlí, křesťanské kostelíky či kláštery. Uvnitř kostelíků najdete barevné fresky, v klášterech zase kuchyně či jídelny pro mnichy, kteří zde kdysi žili. Můžeme tady najít i několikapodlažná podzemní města, kde se místní obyvatelé ukrývali před nájezdy nepřátel. Tyto městečka byly určeny pro několik tisíc lidí a byly kompletně vybaveny kuchyněmi, ložnicemi, sklady a dalšími místnostmi, které jsou pospojovány dlouhými chodbami.

Dnes v Kappadokii žádné stáda koní nenajdete. Zato se budete moci projít mezi bizarními skalami, kde na každém kroku budete čekat nějakého trpaslíka nebo filmový štáb, který na tomto místě natáčí orientální pohádku. Pokud
v sobě naberete  dostatek odvahy, tak v časných ranních hodinách se na celou tuto oblast můžete podívat z ptačí perspektivy. Každé ráno se můžete proletět horkovzdušným balónem.

Pokud se rozhodnete Kappadokii navštívit, určitě nebudete litovat a budete mít nádherný zážitek na celý život, protože jste viděli osmý div světa :-)

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.