[ Adriána]

Jsem typický letní člověk - miluji slunce, vodu a teplo. Ráda cestuji a zkouším nové věci, lákají mě exotické země, ale také ruch velkoměst. Protože ve svém volném čase maluji obrazy a zajímám se o umění, při svých toulkách po světě si nenechám ujít žádnou historickou nebo kulturní památku, galerii nebo muzeum.

Další články

Nejčtenější

12.08.2014
Jak levně cestovat po drahých destinacích - Portugalsko
24913 přečtení
19.05.2014
Do zobaczenia w Warszawie
3998 přečtení

Do zobaczenia w Warszawie

Přidáno: 19.05.2014 | Přečteno 3997 x

Jako studentka vysoké školy jsem dostala možnost absolvovat několikaměsíční studijní pobyt v zahraničí. Nakonec jsem se rozhodla pro Polsko a strávila jsem pět měsíců ve Varšavě - hlavním městě Polska.

Se smíešenými pocity strachu a nadšení jsem nasedla na vlak do Varšavy. První dojmy z Polska byly pochmurné. Nekonečná rovina, na které se občas nacházel domek, který spíše vypadal, že se už-už zřítí, než, že v něm žijí lidé. Když jsem dorazila do Varšavy, byla „šedá“ a pršelo. Neuměla jsem si představit, že tady strávím nejbližších pět měsíců.

Moje obavy se velmi rychle rozplynuly. Varšava je krásné město, které vás sice neokouzlí svými historickými památkami, ale hlavně svými dvěma tvářemi. Jedna je smutná, nad kterou visí duch událostí druhé světové války, kdy byla značná část Varšavy úplně zničena. Druhá tvář je slunečná, plná květin, milých lidí, čistých parků, atrakcí, příjemných kaváren a dobrých jídel.

Cestování po Varšavě je jednoduché a člověk se velmi rychle zorientuje. Nevýhodou je, že je tady jen jedna funkční trasa metra. Druhou trasu se už několik let snaží dokončit, ale bez úspěchu.

 

PAMĚTIHODNOSTI VE VARŠAVĚ

 

Tím, čím je pro Paříž Champs-Élysées, je pro Varšavu ulice Nowy Świat. Je to vstupní brána do centra Varšavy. Ulice je obklopena množstvím obchůdků vyhlášených módních značek. Na této ulici se nachází Varšavská univerzita, kterou jsem jako studentka navštěvovala. Univerzitu tvoří komplex historických budov v uzavřeném areálu. O kousek dál se nachází prezidentský palác. Zajímavostí je, že donedávna byl sídlem prezidenta, ale když tragicky zemřel bývalý polský prezident Lech Kaczyński, tak se před palácem pravidelně hromadily menší a větší houfy truchlících občanů. A tak současný prezident Bronislav Komorowski přemístil sídlo prezidenta na jeho bývalé místo – do Belvederského paláce.

Pár metrů za palácem se nachází náměstí - Plac Zamkowy s jedním ze symbolů Varšavy - Královským zámkem. Zámek byl kompletně zničen a jeho současná podoba je výsledkem úsilí Poláků o zotavení se z hrůz druhé světové války. Během mého pobytu byla v zámku výstava Rembrantových obrazů, kterou jsem si jako nadšenec umění nemohla nechat ujít. Přímo z náměstí se úzkými uličkami dostanete na Náměstí starého města (Rynek starego miasta) se sochou varšavské mořské panny (Warszawska Syrenka). Mimo historického centra se nachází zámek postavený ve stylu Versailles – Wilanów.

Pro mně jako studentku mezinárodních vztahů byla nevyhnutelnou zastávkou budova parlamentu. V sestavě - tři Slovensky, jedna Italka a jeden Američan - jsme absolvovali soukromou prohlídku parlamentu i s průvodcem. Stačilo se zmínit, že je s námi Američan a tradiční polské sympatie vůči této zemi ihned zapůsobily. 

Každému, kdo přijede do Varšavy, doporučuji si vyčlenit  jeden den na Koperníkovo muzeum, které se nachází na levém břehu Visly. Je to interaktivní muzeum, které je příkladem moderního propojení vědy a zábavy, techniky a kreativity. Připravte se, že než se dostanete dovnitř, tak si budete muset postát tři hodiny ve frontě na lístky. Ale jak se říká, na dobré se vyplatí počkat. Já jsem do muzea šla dokonce dvakrát. Muzeum vám umožní nahlédnout do každé oblasti vědy a techniky. Osobně se mi hodně líbila výroba elektrické energie na kole. Moje kamarádka z Itálie šlapala na kole jako o život a mně fén silou egyptského teplého vánku profoukal vlasy. Muzeum je zážitkem pro děti i dospělé.

Co se týkalo čistoty ve městě, ta mě velmi překvapila. Během zimy, kdy sněžilo tak, že v Praze by už zkolabovalo všechno včetně lidských nervů, ve Varšavě pracovali lidé ve dne v noci na tom, aby na silnicích nebyl žádný sníh. Nepoznala jsem, co je to zácpa v městské hromadné dopravě.

Polské pivo si raději nedávejte, pokud jste zvyklí na naše česká piva. Ta polská za moc nestojí, ale nezapomeňte ochutnat polské pirohy! Pokud by se vám náhodou zastesklo po něčem tradičním, navštivte českou restauraci u Švejka (U Szwejka) na Náměstí ústavy! Najíte se za výbornou cenu.

Pokud byste chtěli letět do Varšavy, výhodné ceny letenek najdete zde.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

 

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.