[ Gabika]

Cestování za nepoznaným není mou velkou zálibou. Spíše upřednostňuji vyzkoušené a ověřené destinace, takže raději vsadím na jistotu. Kdybych si však měla vybrat mezi přeplněnými mořskými plážemi a dovolenou na Slovensku, určitě by vyhrálo to druhé. Vždyť žádné moře se nevyrovná naším horám. A když si představím kolem sebe lidi, které mám ráda, skvělé počasí a super náladu, tak není co řešit!

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Pozor na podmínky změny a storna letenky
9716 přečtení
03.02.2011
Základní práva cestujících EU v letecké dopravě
3788 přečtení
08.03.2011
Kontrola cestujících při letech do USA
3498 přečtení
21.07.2011
Základní informace před cestou do Itálie
3372 přečtení
01.06.2011
Avena
2641 přečtení

Základní informace před cestou do Itálie

Přidáno: 21.07.2011 | Přečteno 3371 x

Itálie - malá velká země, která každoročně přiláká tisíce turistů. Pokud plánujete svou letošní dovolenou strávit právě v Itálii, tak vám přináším několik základních údajů, které mohou být pro vás před vycestováním užitečné.

 

Itálie každoročně navštíví tisíce turistů. Pokud jste si zvolili pro letošní dovolenou právě tuto zemi, tak zde je několik rad, díky kterým vás nic nemile nepřekvapí.

Měnovou jednotkou Itálie je EURO. K vycestování do Itálie stačí občanům České republiky občanský průkaz. Dítě mladší pěti let může vycestovat do zahraničí bez vlastního cestovního dokladu, jestliže cestuje s rodičem, v jehož cestovním dokladu je zapsáno. Při vstupu do Itálie musí každý cizinec disponovat zdravotním pojištěním, a to buď komerčním, nebo Evropskou zdravotní pojišťovnou kartou. Bezplatná zdravotní pomoc je poskytována pouze v urgentních případech ohrožujících život a zdraví osoby. V ostatních případech je třeba uhradit částku za spoluúčast, která se pohybuje od 15 eur výše.

 

Pokud si zvolíte individuální dopravu, tak musíte počítat s dálničními poplatky. Rakouská dálniční známka denně stojí 7,90 eur, dvouměsíční je za 23 eur. Můžete si ji koupit na čerpacích stanicích. V Itálii je průměrný dálniční poplatek na 100 km cca 5 eur. Konkrétní výše poplatku je závislá na vzdálenosti a kategorii vozidla. Na většině dálnic můžete platit úvěrovou kartou Viacard, kterou je možné zakoupit v kancelářích ACI - Autoklub na stanovištích placení poplatků, v některých bankách a prodejnách tabáku.

 

V případě, že jste se rozhodli pro individuální dopravu, je potřebný mezinárodní řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla a doklad o mezinárodním pojištění vozidla - zelenou kartu. Omezení rychlosti je v Itálii v obcích do 50 km/h, na silnicích první třídy do 100 km/h, na dálnici můžete jet rychlostí maximálně do 130 km. Během jízdy je zakázáno používat mobilní telefony. Telefonovat lze jen s přístrojem umožňujícím handsfree telefonování.

 

Používání bezpečnostního pásu je povinné na všech sedadlech. Podobně jako na Slovensku či v Rakousku, tak i v Itálii platí povinnost mít i přes den rozsvícené potkávací světla, a to nepřetržitě po celý rok. Mimo jiné je i povinnou výbavou každého motoristy reflexní vesta a autosedačka pro dítě do 12 let, které nedosahuje výšky 150 cm.

 

V Itálii platí zákon, který zakazuje kouření ve všech veřejných a soukromých uzavřených prostorách, do nichž je veřejný přístup, s výjimkou prostorů vybavených zařízením pro recyklaci vzduchu. Při porušení tohoto zákona hrozí tomu, kdo bude přistižen se zapálenou cigaretou, pokuta ve výši od 27,50 do 275 eur.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.