[ Luboš]

Jsem typ člověka, který bere práci jako koníček. Pokud lze, tak při ní v první řadě relaxuji. Mám velmi rád samotu a klid. Miluji přírodu a pokud mi to práce dovoluje, trávím čas na venkově. Nesnáším lež řečenou přímo do očí a nekompetentnost některých lidí. Ze zemí, které jsem dosud navštívil, se mi nejvíc líbilo Chorvatsko a mým cestovatelským snem je Austrálie.

I letečtí dispečeři mívají mikrospánek

Přidáno: 03.06.2011 | Přečteno 2379 x

Dát si v práci "šlofíka" není pro některé až tak celkem neznámý pojem, dokonce jsou i tací, kteří si bez tohoto rituálu neumí představit "pracovní" den.

Avšak dispečeři ve Spojených státech svou siestou po obědě zkomplikovali život pilotům, kteří jsou přímo závislí na jejich vzájemné komunikaci.

Těchto případů zaznamenali v poslední době několik, což přinutilo americké úřady okamžitě zpřísnit pravidla pro letecké dispečery. Jejich cíl byl jasný - snaha zvýšit bezpečnost pasažerů a samotné letecké dopravy.

Nová pravidla mají zamezit dispečerům, aby v práci usnuli a zároveň neohrozili chod stojů, které převážejí stovky cestujících. Podle vyjádření amerického ministra dopravy Raye LaHooda "tolerance vůči spaní v práci bude nulová".

Díky novým pravidlům bude muset každý dispečer dodržovat nejméně devítihodinovou přestávku mezi dvěma směnami. Úpravy nastaly i pro nosní směny, kdy musí mít dispečer minimálně den volna před další plánovanou směnou. Taktéž si nebudou moci dispečeři svévolně vyměňovat služby.

Podobu nočního letového provozu budou k dispozici nejméně dva dispečeři, kteří by měli zamezit případnému spánku a nepozornosti.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nemá právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.