[ Luboš]

Jsem typ člověka, který bere práci jako koníček. Pokud lze, tak při ní v první řadě relaxuji. Mám velmi rád samotu a klid. Miluji přírodu a pokud mi to práce dovoluje, trávím čas na venkově. Nesnáším lež řečenou přímo do očí a nekompetentnost některých lidí. Ze zemí, které jsem dosud navštívil, se mi nejvíc líbilo Chorvatsko a mým cestovatelským snem je Austrálie.

Pomoc na letišti v případě problémů? V dnešní době luxus.

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 2795 x

Stalo se vám už někdy, že když jste měli na letišti problém s letenkou, zavazadly nebo čimkoli jiným, tak jste nemohli najít nikoho, kdo by vám pomohl? Takové situace velice dobře znají agenti leteckých společností, kteří jsou někdy několik tisíc kilometrů vzdáleni od klienta a ve sluchátku uslyší žádost o pomoc, ale také i nadávky lidí, kteří se do problémů dostali sami.

Jak to tedy vlastně je? Kdo mi pomůže řešit problémy na letišti? Pojďme si rozebrat některé nejčastější problémy cestujících.

Jazyková bariéra - velmi často se stává, že klient, který cestuje po světě, komunikuje anglicky jen minimálně nebo vůbec. Do problémů se pak dostane sám a velmi rychle, když ho pracovník letecké společnosti nebo letiště požádá o konkrétní věc a on ani neví, co od něj vlastně chce.

Chybějící nebo neplatné doklady - jak se říká, neznalost zákona neomlouvá. V cestování po světě to platí dvojnásobně. Cestujícím občas chybí potřebné doklady při vstupu do konkrétního státu nebo mají daný dokument neplatný. Přitom si stačí před odjezdem zkontrolovat platnost cestovního dokladu nebo víza. V případě nejasností doporučuji kontaktovat velvyslanectví státu, do kterého chci vycestovat, případně ministerstvo zahraničních věcí.

Nepřesné, resp. neúplné informace o letu a letištích - častý problém, o kterém klienti nevědí nebo si myslí, že neexistuje. Cestující se neinformují o přestupních letištích. Nejčastější komplikace jsou na přestupních letištích v USA. Mnoho pasažérů ani neví, že po příletu do USA musí jít přes migrační kontrolu a kontrolu zavazadel. V praxi to znamená, že se musí znovu registrovat a riziko zmeškání následujícího letu je tak dost velké.

Přepravované zboží v zavazadlech - v tomto případě je třeba si zjistit, zda destinace, do které cestuji, povoluje zboží, které mám v zavazadle. Vyhnete se tak nepříjemnému prohlížení obsahu vašich zavazadel či případnému vyhození vámi přepravované věci. V některých zemích vám může kromě likvidace převáženého zboží hrozit i "mastná" pokuta nebo dokonce až zatčení.

Pokud se vyskytne jakýkoli problém na začátku, během nebo na konci letu, je nutné o tom informovat pracovníka letecké společnosti, se kterou máte objednaný další let. Vždy se najde varianta, jakým způsobem je možné daný problém vyřešit, protože vůle řešit neočekávaný problém musí být pokaždé na obou stranách.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nemá právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.