Témata

Další články

Nejčtenější

01.06.2011
Exotický Gibraltar
3101 přečtení
17.02.2011
Nechte se zlákat krásami Andalusie
2441 přečtení
31.05.2011
Historické klenoty Granady
1786 přečtení

Exotický Gibraltar

Přidáno: 01.06.2011 | Přečteno 3100 x

Při návštěve Španělska jsme nemohli minout Giblartar. A čím je toto město fascinující? Čtetě dál :-)

I když jsme si mohli oči vykoukat, tak pohled e evropské pevniny na tu africkou se nám nenaskytl, možná i kvůli škaredému počasí, najk fascinující. A tak jsme z Europa point odcházeli bez větších zážitků a s otázkou, co nám ještě Gibraltar nabídne.

Už před vstupem na Gibraltar se můžete setkat s jeho zvláštností. Příletovou dráhu letiště křižuje hlavní cesta (nebo naopak?) a tato symbióza funguje tak, že v případě, žeš právě přistává nebo odlétá letadlo, tak se cesta na tuto dobu uzavře pomocí závor. A vy tak můžete sledovat přistání letadla tak, jako u nás příjezd vlaku na železniční křižovatce.

Giblartar je vlastně územím Velké Británie, i když o něho usilovali Španělé, tak se obyvatelé v referendu vyjádřili, že si nadále přejí setrvat pod správou Británie.

Naše první zastávka byla právě na , v úvodě vzpomínaném, Europa point. Je to území na velké ploché skále. Není to sice nejjižnější místo Evropy, ale je to místo nejbližší k Africe (vzdálenost na africkou pevninu je jen 14 km) a je možné z něj za hezkého počasí vidět již vzpomínané africké, ale i španělské pobřeží. Je tu i maják, který byl postavený v 19. století a který složí pro navigaci lodí při plavbě gibraltarským průlivem tvořící přechod mezi Středozemním mořem a Atlantským oceánem.

Na Europa point se nachází i nová mešita Ibrahim al Ibrahim, otevřená v roce 1997, která byla darem od krále Saudské Arábie muslimským obyvatelům Gibraltaru (kterých je cca 2000).

/zemí Gibraltaru tvoří pověstná vápencová skála Rock of Gibraltar s nejvyšším bodem 426 m n. m. V této skále se nachází mnoho jeskyní a právě jednu z nich "St. Michel´s Cave" jsme se vydali navštívit i my. Lidí kdysi věřili, že z jeskyně vede pod mořem cesta až do Afriky. I když to samozřejmě není pravda, tak jeskyně (jako i ostatní místa v rámci Rock of Gibraltar) nemají nouzi o statisíce navštěvníků ročně. Je vskutku krásná a díky dobré akustice se tu po celý rok konávají různé koncerty.

Většina skály je zároveň přírodní rezervací a velkým lákadlem pro turisty jsou tady žijící opice makaka. V Evropě jde o raritu, protože v přírodě nikde jinde nenajdete volně žijící opice. Cestou z jeskyně jsme se teda zastavili u makaků. Byli jsme uporozněni na to, aby jsme nadávali ruce prudce do kapes a zase ven. Souvisí to s tím, že opice jsou už zvyklí na to, že je lidé krmí a tak v domnění, že pro ně máte něco dobrého, o co se s nimi chcete podělit, by na vás mohli zaútočit. Občas se stane, že si od nevědomého turisty občas ukořistí foťák či kameru, kterou si je chtěl jen zvěčnit. :-)

Snažili jsme se tedy udělat co nejvíc fotek, užit si trochu exotiky s opicema a potom už jsme vyrazili do centra města. Tady jsme využili možnost posedět si v kavárničče na náměstí a načerpat sílu na "tour de shop". Tu je můžné absolvovat po Main street, kde je množství obchodů, jestli už hledáte výrobek takový nebo makový.

Tímto náš výlet po Gibraltaru prakticky končí. Nastoupili jsme do autobusu a za sebou jsme nechali vzdalující se "Rock". Ale výlet to byl krásný...

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.