Témata

Další články

Nejčtenější

01.06.2011
Exotický Gibraltar
3101 přečtení
17.02.2011
Nechte se zlákat krásami Andalusie
2441 přečtení
31.05.2011
Historické klenoty Granady
1787 přečtení

Historické klenoty Granady

Přidáno: 31.05.2011 | Přečteno 1786 x

Andalusii jsem navštívila v září. Počasí bylo v tomto jižním koutě Španělska podle očekávání ukázkově teplé, takřka ideální pro strávení dovolené.

Teplota moře je ovlivněna studenými oceánskými proudy, takže jsme si při vstupu do moře museli dát pár svižných temp na zahřátí. Pobřeží je krásné a malebné. Oblast nabízí mnohé možnosti ubytování, od typických apartmánů až po velké a luxusní hotelové komplexy, které jsou velmi citlivě zasazené do okolního prostředí a snaží se se držet původní andaluské architektury. Každý turista tak má možnost najít si svůj koutek podle toho, jaký typ dovolené preferuje.

Navštívit však Andalusii a strávit dovolenou poze na pobřeží Costa del Sol by byl přece jenom hřích ( i když příjemný). A nemusíte být ani typickým milovníkem památek, aby vás nabídka tohoto kraje očarovala.

Protože ani já nejsem typický historicko-památkový turista, tak sem si nebyla jistá, co mám od výletu do Grenady očekávat. Město má však výjimečný nádech, za což vděčí i tomu, že dlouhá storočí bylo pod navládou Maurů, tedy muslimů ze severní Afriky, kteří zde zanechali množství památek nesoucích rukopis maurské kultury. I to je důvod, proč je Granada tak jedinečná.

Dominantou starého města je však katedrála. zažátej její výstavby se datuje rokem 1523, kdy už byla Granada v rukou katolických panovníků, kteří město doplnili o několik nádherných renesančních staveb.

V Granadě se také nachází známá univerzita založená ještě v roce 1542 císařem Karlem V. Díky tomu, že tu má možnost studovat až 60 tis. studentů, tak má pověst mladého a pulzujícího města.

Centrum města si můžete projít spletí úzkých uliček. Najdete tu i maurský bazar, resp. jeho kopii, protože ten původní znižil požár v 19. století. Po procházce a obhlídce starého města i památek si dopřejte oddych buď na náměstí, nebo v některé z malebných kaváren či restaurací. Jistě se přistihnete u toho, že se při pohledu kolem sebe usmíváte. :-)

Největší atrakcí, kterou v Granadě nepřehlédnete ani neobejdete, je Alhambra - středověká pevnost, s jejíž výstavbou začali právě Maurové. Tyčí se nad Granadou a zasluhuje si nechat na ni dostatek času, kterého nebudete litovat. Jestliže navštívíte Alhambru s organizovanou skupinou, tak je vhodné si zarezervovat vstupenku dopředu. Nejlépe přes internet, protože počet návštěvníků je omezený a vyprodané lístky nejsou, hlavně v sezóně, ničím výjimečným.

Celý komplex je obehnaný hradbami s celkem třinácti věžemi. Svou podobu získávala postupně, jednoznačně jevšak nádhernou ukázkou arabské architektury. Po tom ,co se k moci dostal katolický král Karel V. bylo mnéhé zničeno, čímž chtěl zřejmě co nejvíce smazat maurský rukopis. Potvrzením jeho nadvlády nad Španělskem mělo pravděpodobně být vybudování paláce v italském stylu v Alhambre, který však nebyl nikdy dostavěn.

Součástí Alhambry je i Generalife, což je letní sídlo s přilehlými letními zahradami. Jsou doopravdy tak rozsáhlé, že se nám zdá, jako by bylo projít celý komplex téměř nemožné. Kromě úžasné výsadby je tu všude přítomná voda - důmyslné fontány, jezírka, potůčky. Přivádí ji sem síť potrubí a aquaduktů z řeky Darro, která nemá jen dekorační ale i funkční charakter.

Věřím, že tento komplex očaruje každého návštěvníka. Profrčet zahrady v poklusu vám dá jednat velmi zabrat, ale také by to byla obrovská škoda. Nezapomeňte si i přesto vzít dostatek tekutin a něco malého na zub. Z lavičky ukryté ve stínu si vychutnejte tu fantastiskou krásu kolem dokola.

Co mě trochu mrzí je to, že jsem v Granadě nestihla vidět původní maurskou čtvrť Albaicin. Nachází se na kopci nad Grandou, naproti Alhambře. Takto však mám výmluvu a důvod, proč se do Granady znovu vrátit.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.