[ Gabika]

Jsem typická Váha, někdy potřebuji být středem pozornosti, jindy vyhledávám samotu. Miluji jedinečnost, i proto jsem studovala literaturu a filozofii. Zbožňuji meziválečnou literaturu, expresionismus a neumím se nasytit Smrekova vitalismu. Více cestuji prstem po mapě, než ve skutečnosti, o to víc se zajímám o zážitky ostatních. Nemám vysněné místo - pro mě je úžasné každé, kde cítím vnitřní klid a harmonii. Neodmyslitelně ke mně patří kniha, káva, kvalitní červené víno a samozřejmě moji nejbližší.

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Proč jsou nízkonákladové lety nízkonákladové?
17017 přečtení
26.11.2014
Benátčanům překážejí kolečka na kufrech
10575 přečtení
03.02.2011
Chorvatská "MHD" nebo smích skrz slzy
5050 přečtení
03.02.2011
Malebné Živogošče
4638 přečtení
01.06.2011
Sexy letušky na obálce Playboye
4216 přečtení

Malebné Živogošče

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 4637 x

Makarská riviéra je místem, kde v letních měsících potkáte možná víc známých, než když jste doma. Když jsme si před lety vybírali naši první dovolenou, tak nás okouzlila právě Makarská a její střediska. Nejdříve si nás získaly Tučepi, pak nás okouzlila Baška Voda a loni jsme se nechali zlákat klidnou atmosférou  bývalé malé rybářské vesničky Živogošče.

Přiznávám, že na Živogošče nás lákalo i to, že v tomto klidném prostředí stál hotel s all inclusive službami - Nimfa. Právě Nimfa byla týden našim "domovem". Přívlastek "malá vesnička" je pro část Porat, kde se nachází tento hotelový komplex, více než výstižný. Kdo hledá odpočinek, klid a netouží po rušném nočním životě, tak jednoznačně na tomto místě najde ráj na zemi.

Živogošče se nachází v jižní části Makarské riviéry (asi 20 km jihovýchodně od letoviska Makarská) a obkružuje ho majestátní pohoří Biokovo. Živogošče se skládá ze tří menších částí, které jsou od sebe celkem vzdálené - Porat, Mala Duba, Blato. Přiznávám, že my jsme byli v části Porat a nejdříve jsme si mysleli, že to je celé Živogošče smiley.  Nachází se zde františkánský klášter z 18. století a nedaleko od něj je do skály vytesán antický nápis, který hovoří o prameni, který se zde nachází a o nymfé, které je zasvěcený.

Jako první naše oči upoutalo, jako vždy při návštěvě Makarské, křišťálově čisté moře, do kterého jakoby se nerovnoměrně vylila jednou paleta azurové, jednou tyrkysové a jindy tmavomodré barvy. Prostě pohled, který mě vždycky dostane. Mořské vlny omývaly pláž, která se rozprostírala před hotelem. Pláž nebyla vůbec přeplněná, jedním z důvodů bylo to, že byl již začátek září. Přece jen tady není tolik dovolenkářů jako červenci či srpnu. Druhá pláž se rozprostírala trochu dál, za malým přístavem, a byla přece jen o něco hezčí. Hned tedy musím říci, že jsme, v rámci "odpočinkového" režimu - tzv. nicnedělání a také kvůli blízkosti hotelového baru, využívali spíše hotelovou pláž. Podle dobře známého kréda - "vždyť to máme zaplaceno," jsme v hotelu využívali, co se dalo. Takže jsme byli jaksi leniví, jít na pláž vzdálenou jen několik metrů od té hotelové.

Ještě před ubytováním jsme se byli projít po vesničce. Zjistili jsme, že se zde nachází malý přístav, pár barů a nějaké potraviny (all inclusive hotel byl tedy tou správnou volbou). Samozřejmě, že jsme neodolali a v prvním přístavním baru jsme si dali trochu zlatavého moku. Mimochodem v hotelovém baru jsme si mohli sami čepovat pivo, a když i můj drahý konstatoval, že je skutečně dobré, tak pivu v Nimfa dáváme jedna s hvězdičkou. Takže jsme v podstatě místní bary ani nevyužívali.

Okolí Živogošče je typicky chorvatské. Pláže lemují borovice a najdete zde četné olivovníky. Ideální místo pro procházky na pročištění hlavy i utřídění myšlenek.

I přestože zvenčí nevypadal hotel Nimfa nějak extra moderně, tak uvnitř ukrýval útulné a velmi dobře zařízené klimatizované pokoje s balkony a výhledem na moře, odkud jsme měli možnost sledovat až mírně "kýčovité" západy slunce. Se stravou jsme byli velmi spokojeni, jen tedy na snídani bych osobně přivítala více zeleniny, ale tak zase člověk nemůže mít všechno, že?! Byla to naše první all inclusive dovolená, tak jsme to neměli s čím porovnávat. Někteří hosté si stěžovali na slabší výběr stravy pro děti. Protože my ještě děti nemáme, tak to neumíme zhodnotit.

O to, abychom se však samým klidem na tomto kouzelném místě neunudili, se starali hoteloví animátoři, kteří byli skutečně "akční" a neustále připravovali program pro děti i dospělé. V době mezi chytáním bronzu a pojídáním to přišlo opravdu vhod.

Kdybyste přesto dostávali z tohoto pěkného místa ponorkovou nemoc, tak jednoznačně doporučujeme pěší výlet do nedalekého Igrane. Dostanete se tam po silnici bez chodníku. My jsme na ní potkali asi tak tři - čtyři auta. Igrane je větší středisko, najdete zde i více barů, restaurací, možností ubytování a typické přímořské obchůdky se suvenýry. Samozřejmě, že jsem neodolala a koupila svým nejbližším nějaké "super" dekorace  smiley. Byly to dárky od srdce, tak co?! V Igrane se nacházejí také nádherné pláže, na jednom místě tam do barev moře přibyla další - bledězelená. Naskytl se nám tak nádherný pohled a výlet do Igrane stál opravdu za to. I zde jsme ovšem museli ochutnat chmelový zázrak, abychom samozřejmě uměli porovnat, kde je lepší.

Jediným špatným zážitkem, který pokazil až příliš ideální dojem z této dovolené, byla pro mě, jako osobu trpící panickým strachem z blesků a hromů, tříhodinová noční bouřka, během níž jsem se div nemodlila na posteli, abych už byla doma. Mému drahému však ani bouřka nic nepokazila, protože spal jakoby byla ta nejjasnější noc.

Závěrem lze tedy říci, že pro ty, kteří hledají dokonalý relax a utíkají před realitou všedního dne, toto místo jednoznačně doporučujeme. Možná bych doporučovala udělat si výlet do nedaleké Tučepi, Makarské, Gradacu, Brely, Bašky Vody či Podgory nebo se jít vykoupat na prý nejkrásnější chorvatskou pláž na cípu Zlatni rat, kterou najdete na ostrově Brač.

My máme krásné vzpomínky a domů jsme se vrátili odpočatí a spokojení.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

 

Fotogalerie

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.