[ Gabika]

Jsem typická Váha, někdy potřebuji být středem pozornosti, jindy vyhledávám samotu. Miluji jedinečnost, i proto jsem studovala literaturu a filozofii. Zbožňuji meziválečnou literaturu, expresionismus a neumím se nasytit Smrekova vitalismu. Více cestuji prstem po mapě, než ve skutečnosti, o to víc se zajímám o zážitky ostatních. Nemám vysněné místo - pro mě je úžasné každé, kde cítím vnitřní klid a harmonii. Neodmyslitelně ke mně patří kniha, káva, kvalitní červené víno a samozřejmě moji nejbližší.

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Proč jsou nízkonákladové lety nízkonákladové?
17050 přečtení
26.11.2014
Benátčanům překážejí kolečka na kufrech
10590 přečtení
03.02.2011
Chorvatská "MHD" nebo smích skrz slzy
5054 přečtení
03.02.2011
Malebné Živogošče
4641 přečtení
01.06.2011
Sexy letušky na obálce Playboye
4223 přečtení

Konkurenční boj Airbusu a Boeingu v pařížském aerosalonu

Přidáno: 21.07.2011 | Přečteno 2559 x

Ve francouzském Le Bourget u Paříže se otevřel největší aerosalón, na kterém se představí civilní i vojenská technika od více než 2 000 vystavovatelů ze 45 zemí světa.

 

Letečtí výrobci si od této akce slibují hodně. Je to totiž jedinečná příležitost pro zvýšení prodeje. V poslední době letecký trh sužují stoupající náklady na palivo a nepokoje na Blízkém východě či negativní dopad japonské katastrofy.

I největší evropští a američtí výrobci Airbus a Boeing si od této akce slibují nárůst objednávek jejich strojů. Naději do budoucna vidí i v dynamickém růstu ekonomiky v Asii, která překonala Severní Ameriku a získala pozici nejrušnějšího trhu letecké dopravy na světě.

A čím chtějí potenciální zákazníky ohromit? Airbus směřuje své naděje do modernizovaného A320 neo a Boeing jednoznačně věří, že uspěje se strojem pro střední vzdálenosti typu 787 Dreamliner a novinkou na mezikontinentální lety Jumbo jet 747-8.

Airbusu se však na této výstavě doslova lepí smůla na paty. Největšímu stroji A380 se totiž podařilo při pomalém manévrování narazit špičkou pravého křídla do jedné z budov na letišti v Le Bourget. Prvotní informace hovořily o tom, že Airbus A380 se ukázkových letů nezúčastní, avšak podle nejnovějších zpráv bude tento stroj přece jen možné vidět při této disciplíně. Druhým fiaskem je vojenské víceúčelové letadlo A400M, které bylo zkonstruováno v rámci evropského obranného projektu. Má závadu na převodovce. Avšak včera se měl přece jen na obloze objevit, a to v době návštěvy prezidenta Nicolase Sarkozyho. Právě přítomnost francouzského prezidenta svědčí o důležitosti této výstavy z politického hlediska. Nedávno jsme vzpomínali v rámci aktualit, že právě prezident podporuje firmu Airbus a dokonce probíhá petiční akce, která má přimět Air France - KLM, aby dávala přednost Airbusem před Boeingem. Zvláštní je to i z toho důvodu, že stát vlastní pouze 15% akcií této letecké společnosti.

Co se týče Boingu, upoutal na sebe pozornost poté, když v neděli, po svém prvním zahraničním létu, přistála na letišti nová prodloužená verze Jumbo jet 747-8.

Pokud bychom se na šance Airbusu a Boeingu podívali na základě loňských výsledků, tak jde o velmi vyrovnaný boj.  Minulý rok získal Airbus se svými 13,2 miliardy dolarů menší náskok před Boeingem. Prodal 510 letadel, přičemž Boeing mu šlapal na paty s počtem 460 letadel. Tento rok je zatím v čele Boeing, který získal 183 objednávek a Airbus 176.

Tak uvidíme, zda bude smůla Airbusu, která mu zkomplikovala prezentaci na výstavě, pokračovat, nebo se situace nakonec vyvine zcela jinak. Jedno je však jisté. Půjde o tvrdý boj dvou největších rivalů v oblasti výroby letadel a každý bude jistě tasit své nejsilnější zbraně cheeky.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.