[ Luboš]

Jsem typ člověka, který bere práci jako koníček. Pokud lze, tak při ní v první řadě relaxuji. Mám velmi rád samotu a klid. Miluji přírodu a pokud mi to práce dovoluje, trávím čas na venkově. Nesnáším lež řečenou přímo do očí a nekompetentnost některých lidí. Ze zemí, které jsem dosud navštívil, se mi nejvíc líbilo Chorvatsko a mým cestovatelským snem je Austrálie.

Prodáváme, prodáváte, prodávají

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 2230 x

Letečtí dopravci, IATA společnosti, letecké agentury - ti všichni se nás snaží upoutat různými reklamami, předbíhají se v prodeji letenek a v tom, kdo je lepší. Jak ale rozeznáme toho "pravého" a nejlepšího prodejce?

Často mi dotazy podobného typu kladou klienti, kteří se nedokáží zorientovat v tom velkém množství prodejců, resp. přepravců. Zkusme si shrnout výhody a nevýhody při nakupování letenek.

Letecké společnosti prodávaly v minulosti letenky v kancelářích, hlavně ve velkých městech. To znamenalo, že pokud jste nebyli např. z Prahy, tak bylo třeba nasednout na vlak, autobus nebo do auta a jet si tam koupit letenku. Dostali jste papírovou letenku, tedy měli jste v ruce cenný papír, a pokud jste ho zapomněli doma, tak byl problém na světě. Ptáte se jaký? "Maličkost", neodletěli jste. Až s nástupem internetu se situace změnila. Jako první začaly elektronické letenky prodávat nízkonákladové společnosti. Žádné papírové letenky, žádné cenné papíry, ale etix (elektronická letenka) rovnou do mailu. Jednoduché a rychlé řešení z pohodlí domova. Dnes už lze konstatovat, že všechny významné letecké společnosti prodávají letenky přes internet.

Velkou nevýhodou některých leteckých společností může být vysoká cena letenky do destinací, do kterých oni sami nelétají. Jinak řečeno, pokud si chcete koupit letenku od letecké společnosti, která tam nemá let, nabídne vám ji přes svoji tzv. leteckou alianci, která sdružuje několik společností. V praxi to znamená, že dá vydělat i svému partnerovi, což může znamenat i vyšší cenu letenky.

Jako výhody lze uvést snadnou dostupnost, občasné akční ceny letenek do vybraných destinací či platbu kartou.

Nevýhodou je, že rezervační systém nabízí letový řád pouze dané společnosti, případně aliance, jejímž je členem. Důsledkem toho je vyšší cena letenky, možnost platby pouze platební kartou, okamžité zakoupení letenky (žádná rezervace, musí být provedena okamžitá platba). K nevýhodám patří i to, že velké množství leteckých přepravců nemá zastoupení v ČR a ani verzi webové stránky v českém jazyce.

Letecké agentury a IATA společnosti

V minulosti jich bylo velmi málo a kanceláře měly také jen ve větších městech. Velkou výhodou byla jejich nezávislost na konkrétním leteckém přepravci. Čili vám dokázaly zkombinovat i více přepravců na jednom letu, důsledkem čehož byla nižší cena letenky.

Nevýhodou bylo cestování kvůli nákupu letenky, ale i fakt, že jste nemuseli letenku dostat okamžitě, ale až za několik týdnů.

Po nástupu internetu se změnila situace a jak dopravci, tak i agentury, vám nabízejí letenku z pohodlí vašeho domova.

Jejich výhodami v současnosti je snadná dostupnost letenek prostřednictvím internetu, kombinace letů více dopravců, což může mít za následek nižší cenu letenky, možnost rezervace (letenku nemusím platit okamžitě), několik možností úhrady (převodem nebo vkladem na účet, platba kartou), komunikace v češtině, telefonické infolinky v České republice.

Co dodat na závěr? Letecké agentury jsou nezávislé na leteckých společnostech, a proto vám nebudou vnucovat pouze jednu leteckou společnost, ale kombinaci i několika společností, pokud vám tím zajistí nižší cenu.  V konečném důsledku bude tedy spokojený i klient a nejen přepravce.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nemá právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.