[ Luboš]

Jsem typ člověka, který bere práci jako koníček. Pokud lze, tak při ní v první řadě relaxuji. Mám velmi rád samotu a klid. Miluji přírodu a pokud mi to práce dovoluje, trávím čas na venkově. Nesnáším lež řečenou přímo do očí a nekompetentnost některých lidí. Ze zemí, které jsem dosud navštívil, se mi nejvíc líbilo Chorvatsko a mým cestovatelským snem je Austrálie.

Ušetřete na dálnicích v Chorvatsku

Přidáno: 21.02.2014 | Přečteno 8289 x

Patřím k těm, kteří nejraději a nejčastěji jezdí na dovolenou do Chorvatska. Ze zásady a z důvodu nechuti cestovat na delší vzdálenosti autobusem, jezdím autem.

Klid, pohodlí a hlavní výhoda auta – kdy chci, tehdy přijedu a odjedu. I když musím říci, že se v poslední době cesta do Chorvatska autem začala prodražovat, a to nemám přímo na mysli PHM, ale dálniční poplatky za dálnice v Chorvatsku.

Člověk si řekne, že s tím nic nemůže udělat, ale zjistil jsem, že to není tak celkem pravda. Jelikož trávím často dovolenou na jihu Chorvatska, v severní a střední Dalmácii, dálniční poplatky za jednu cestu se vyšplhaly v průmeru až na sumu 33 EUR + cesta zpět, tedy 66 EUR, což není málo.

Letos jsem si vybral destinaci Tučepi a v duchu jsem počítal poplatky. Suma 262 HRK za jednu cestu + cesta zpět dalších 262 HRK a to nemluvím o frontě, kterou musím vystát na mýtech. Chorvatsko patří ke státům, kde se platí za použití dálnice formou mýtného za každý průjezd. Není to jako u nás, že si koupíte dálniční známku na určité období.

Jelikož mívam nástupní den na dovolenou v sobotu (jezdím přes CK), začal jsem uvažovat o levnějším způsobu úhrady za mýto. Vy, co jezdíte do Chorvatska, už asi víte, že mluvím o použití elektronického mýtného systémuENC (elektronička naplata cestarine).

Moc jsem o něm nevěděl, neznal jsem dobře systém používání a ani možnost zakoupení té „zázračné krabičky“.  

Rozhodl jsem se tedy navštívit stránky poskytovatele dálnic v Chorvatsku, kteří využívají elektronický systém ENC. Patří mezi ně společnosti HAC – Hrvatske autoceste d.o.o. – www.hac.hr  a ARZ – Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. – www.arz.hr. ENC využívá i poskytovatel na Istrii – BinaIstra, ale zde je podmínka vytvoření registrace zařízení ENC i u daného poskytovatele a samostatné dobíjení kreditu.

Informace o ENC jsem hledal i na různých chatech, ale nic jsem se tam pořádně nedozvěděl. Právě naopak, uvedené informace mě jen popletly.

Podle dostupných informací na stránce www.hac.hr, jsou v prodeji tři druhy tzv. ENC paketů, tedy balíčků, které obsahují snímací zařízení s předplaceným kreditem.

Co je ale podstatné, sleva za průjezd daných úseků je 21,74 %, což mě zaujalo nejvíc. Druhou výhodou je to, že už nemusíte stát v několika kilometrových kolonách na mýtnicích.

Nabitý informacemi jsem se vydal na cestu a chtěl jsem se pokusit zakoupit dané zařízení na kterékoli mýtnici v Chorvatsku. Jelikož cestuji ze Slovenska přes Maďarsko, vstupuji do Chorvatska přes hraniční přechod Letenye - Goričan. Jde sice o dálniční přechod, tedy i dálniční mýtnou bránu bez možnosti zaparkování, ale i tak auto odstavuju  na kraji vozovky a jdu do hlavní budovy za vedoucím směny zakoupit zařízení ENC. Nepochodil jsem prý už nemají ENC pakety, vyprodali je. Podotýkám, že byla sobota, 7:30 hod. Zda je opravdu neměli nebo se mu jen se mnou netělo bavit, jsem nezjišťoval. Ale poradil mi, abych si koupil ENC paket v Záhrebu na mýtnici Lúčko. To polil pot z představy, že budu muset na největší mýtnici někoho ve frontě žádat o ENC krabičku. Sedl jsem do auta, vzal jsem si na mýtnici Goričan lístek a znechucený jsem pokračoval dál. Chtěl jsem se už na to všechno vykašlat, když mě napadlo, že na mýtnici Varaždin (což je po cestě z Goričanu do Záhrebu) je samostatné prodejní místo společnosti HAC, d.o.o a tedy i ENC balíčků.

Na sjezdu Varaždin jsem sjel z dálnice a před mýtnicí jsem otočil auto a zůstal stát na parkovišti. Našel jsem z boku vchod do budovy, který byl označený jako prodejní místo ENC paketů. Vešel jsem dovnitř a pracovníkovi jsem řekl, že sháním ENC paket. Jelikož vůbec neovládám chorvatštinu, snažil se mi vysvětlit, že už má jen ENC paket v hodnotě 380HRK s kreditem 333HRK, což je nejnižší možný balík. To bylo ale pro mně málo, proto jsem si chtěl zakoupit druhý ENC balík v hodnotě 544 HRK s kreditem 555 HRK. Ten by mi stačil na celou cestu tam i zpět.

Problém jsme ale velmi rychle vyřešili dobitím kreditu v hodnotě 200 HRK. Co mě ale potěšilo víc, tak to byla suma 55 HRK, která se automaticky připočítala k dobité sumě. Zaplatil jsem tedy za kredit 200 HRK, ale navýšený kredit byl v hodnotě 255 HRK. Když to spočítám, tak jsem měl kredit 333 HRK+255 HR = 588 HRK, což mi už stačilo. Pracovník mi podal formulář, kde jsem vyplnil pouze jméno a příjmení, adresu, telefon a mail. To bylo všechno. Na dalším formuláři bylo uvedené číslo zařízení a číslo účtu, kde jsem si mohl dobíjet kredit. Všechno jsem platil platební kartou a nebylo nutné platit kunami. Ještě mi nezapomněl vysvetlit, jak se zařízení používá a že když jsem projel mýtnicí a vzal jsem si na vstupu v Goričane vstupní tiket, musím nyní jít přes klasický platící pruh a ne pruh ENC, protože při vstupu mě zařízení neevidovalo jako ENC klienta.

Na mýtnici Sv. Helena jsem projížděl přes klasickou bránu s tiketem a jako úhradu jsem jim tam dal ENC krabičku. Pracovník z ní odpočítal kredit v hodnotě 41 HRK a pokračoval jsem dál. U další vstupní brány v Záhrebe – Lučko jsem s obavami vjel do pruhu ENC, jak to bude probíhat. Zařízení jsem nelepil na přední sklo (tak jak to bylo napsané v návodě), jen jsem ho na předním skle u zpětného zrcátka přidržel. Podstatné je dodržet min. odstup 10 metrů od vozidla před vámi. Přijel jsem k závoře, zařízení ENC píplo, ukázalo mi na tabuli hodnotu mého kreditu a číslo mého zařízení. Závora se mi otevřela a pokračoval jsem v jízdě.

Jako výjezd na Makarskou jsem zvolil mýtnici Zagvozd, na mýtnici fronta aut, ale na výstupu ENC nebyl NIKDO smiley. Na tabuli se mi objevila hodnota zůstatkového kreditu a hodnota mýta za daný průjezd. Ještě víc mě potěšilo, že za úhradu průjezdu přes tunel Sv. Ilja můžu použít ENC krabičku. Hodnota průjezdu byla 20 HRK. Když jsem si později přes internet překontroloval na základě přihlašovacích údajů zůstatkovou hodnotu kreditu na ENC zařízení, zjistil jsem, že za průjezd tunelu Sv. Ilja se mi vrátila suma 10 HRK zpátky na účet, takže průjezd mě stál jen 10 HRK. No nepotěšilo by vás to?!

Na zpáteční cestě se proces opakoval, nikde jsem nestál, projížděl jsem přes pruhy ENC na vstupu i na výstupu.

Nevýhodou zařízení ENC je, že se nedá použít na všech dálnicích v Chorvatsku. Příkladem je dálnice A2, která vede ze Slovinska – Mariboru do Záhrebu. Jejím provozovatelem je společnost AZM – Autocesta Zaghreb-Macelj. Tady Vám nebude ENC krabička k ničemu, protože je daný provozovatel nepoužívá. A to je pro nás škoda.

Pokud to shrnu, tak přestože jsem měl ze začátku obavy ze zakoupení zařízení, ty nakonec vystřídala radost z toho, že ho mám a že to dobře funguje. Přes portál společnosti HAC - prodaja.hac.hr se přihlásím pomocí přihlasovacích údajů na můj ENC účet, kde si můžu překontrolovat zůstatkový kredit, případně si dobít kredit pomocí platební karty.  

Pokud i vy patříte k lidem, kteří zvažují zakoupení ENC krabičky, tak neváhejte, opravdu se to vyplatí. Ušetří vám čas i peníze.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.