[ Luboš]

Jsem typ člověka, který bere práci jako koníček. Pokud lze, tak při ní v první řadě relaxuji. Mám velmi rád samotu a klid. Miluji přírodu a pokud mi to práce dovoluje, trávím čas na venkově. Nesnáším lež řečenou přímo do očí a nekompetentnost některých lidí. Ze zemí, které jsem dosud navštívil, se mi nejvíc líbilo Chorvatsko a mým cestovatelským snem je Austrálie.

Výška manipulačního poplatku při zakoupení letenky

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 2315 x

Poměrně častým a diskutovaným tématem při prodeji letenek bývá výška manipulačního poplatku letecké společnosti nebo agentury. Asi nikomu není třeba vysvětlovat důvod účtování manipulačního poplatku. Ve zkratce ale řeknu, že je to částka, která zůstává přepravci nebo agentuře za prodej nebo zprostředkování prodeje letenky.

První otázka, která se v souvislosti s touto problematikou vynořuje, je určení správné výše manipulačního poplatku. Jako při každé jiné nabízené službě, i tady jsou značné rozdíly a závisí to na systému prodeje letenky. Jinak řečeno, pokud si letenku objednáte sami prostřednictvím internetu, bude cena zaručeně nižší než při telefonické rezervaci. Důvod? Vyšší náklady spojené s prodejem letenky. Jak to tedy vlastně ve skutečnosti je? Podívejme se na to ve formě čísel. Průměr manipulačního poplatku v ČR je následující:

  • Přes internet - cca 5 až 20 EUR
  • Telefonicky - cca 20 až 40 EUR
  • Osobně - cca 15 až 50 EUR


Zdá se vám to hodně? Je třeba si však uvědomit, že letecké společnosti a agentury dávají až několik tisíc eur za rezervační systém, který používají a nemalé finanční prostředky jsou spojeny i s reklamou.

Jak se tedy vyvarovat vysoké ceny manipulačního poplatku? Zaprvé vám musí být vždy jasná cena letenky, resp. rezervace. Musí být jasně napsáno, z jakých hodnot se skládá cena letenky, tzn. cena samotné letenky, letištního a manipulačního poplatku. Nikdy byste neměli mít zaúčtován manipulační poplatek za letenku, případně poplatek za platbu kartou, zvlášť. Mělo by to být součástí celkové ceny letenky, kterou vám dotyčná společnost či agentura nabízí. Před koupí letenky je dobré si prostudovat všeobecné obchodní podmínky dané společnosti, které by měly být viditelně umístěny na stránce přepravce, případně agentury, nebo byste měli mít možnost si je osobně prostudovat v kanceláří agentury. Tak lze předejít nedorozuměním při případných dodatečných změnách nebo úpravách konečné ceny letenky. Letecká společnost či agentura, ve které jste si zakoupili letenku, by měla být dostatečně známá. Přeptejte se proto známých a přátel na danou agenturu. V konečném důsledku to je ale vždy samotná cena, která ve většině případů rozhoduje o koupi letenky. Mějte proto na paměti, že při koupi letenky se můžete dostat do nepříjemností, a proto je dobré mít za sebou agenturu, která vám vždy pomůže.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nemá právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.