[ Veronika]

Mám ráda rodinnou pohodu a klid, které jsou pro mne oázou po náročném dni v práci. Těší mě, když všechno vychází tak, jak má, ráda si spoustu věcí plánuji, ale někdy se mé plány mění v průběhu jedné sekundy. Když cestuji, toužím poznat místní kulturu, vidět památky, ochutnat místní kuchyni a co hlavně zbožňuji, je lenošení na pláži s dobrou knihou, a pak se pořádně vyřádit v azurovém moři. Mezi země, do kterých se toužím vrátit patří Thajsko - pro úžasnou přírodu a Sardinie - pro krásné pláže, památky a hlavně pro nejlepší kuchyni.

Další články

Nejčtenější

03.02.2011
Přímé letecké spojení na Sardinii
13369 přečtení
03.02.2011
Priority boarding, připlatit si nebo ne?
6985 přečtení
02.02.2011
Čím jet do Chorvatska?
6522 přečtení
31.05.2011
Dolovená snů
3912 přečtení
09.09.2011
Řecký ostrov Kos
3411 přečtení

Priority boarding, připlatit si nebo ne?

Přidáno: 03.02.2011 | Přečteno 6984 x

Touto otázkou jsem se zabývala při poslední koupi našich letenek. Rozhodli jsme se navštívit sice evropskou, ale pro nás exotickou Sardinii a využít přímé letecké spojení z Bratislavy do Alghera.

Měla jsem obavy z letu, protože to měl být první let pro našeho skoro pětiletého syna. Jak to zvládne, zda nebude mít strach, neboť člověk nikdy neví, jak takové dítě zareaguje. A také jsem se obávala, jestli budeme sedět spolu, protože lety provozované společností Ryanair neumožňují předem si vybrat  a ani si připlatit za konkrétní místo v letadle. A sama vím, že není nic výjimečného, pokud každý člen rodiny sedí někde jinde. Nakonec jsme zariskovali a u letu do Alghera jsme si přednostní nástup do letadla nepřiplatili.

Měli jsme však promyšlenou taktiku. Jakmile jsme přišli k bráně, tak jsme si nesedli tak, jak všichni ostatní do pohodlných sedaček, ale postavili jsme se spíše ke vchodu letadla. Samozřejmě ne moc nápadně, aby se k nám nezačali stavět i jiní pasažéři. Což se nám nakonec také podařilo, protože nás k letadlu nevezl letištní autobus, ale šli jsme  pěkně "po svých". Tak jsme se dostali do letadla mezi prvními a i s těmi, co měli zakoupený priority boarding. Pak tyto "přednostní" cestující již nekontrolují, zda jdou první nebo ne. Spoléhali jsme na to, že tento "náš systém" použijeme i při letu zpět.

Na Sardinii nás přivítalo maličké letiště, které se nachází asi 10 km od Alghera. Týden uběhl jako voda a my jsme opět směřovali na letiště. Protože na letišti v Alghero jsou "gates" (tedy prostor, ve kterém se lidé shromažďují před odletem) minimální - o rozměrech cca 2x3 metry, rozhodli jsme se připlatit si priority boarding, protože let byl plný. Na letišti nás to vyšlo na 5 eur na osobu, kdybychom si přednostní nastupování koupili předem, tak by nás to vyšlo jen na 4 eura na osobu.

Byli jsme spokojeni, že se nemusíme nikde tlačit, ale to jsme nevěděli, co nás ještě čeká! Do "gates" přišli zaměstnanci letiště a nejprve zavolali cestující, kteří měli zaplacen prioritní nástup do letadla, takových nás bylo asi 10. Byly to hlavně matky s kočárky, které chtěly obsadit dobré místo pro zbytek rodiny. Pak jsme si přišli do autobusu, který nás měl přednostně zavést k letadlu, ale nestalo se tak. Do autobusu začali pouštět i lidi, kteří neměli prioritní nástup zaplacen. Oznámili nám, že první se otevřou dveře vpředu na pravé straně a jimi vystoupí upřednostňovaní cestující. Tak jsme se tam nacpali. Největší překvapení bylo, když autobus před letadlem zastavil a otevřel všechny pravé dveře a nejen jedny, jak nám řekli. Lidé se začali hrnout do letadla. Samozřejmě matky s kočárky zůstaly vzadu autobusu, protože v té mase lidí nemohly jít mezi prvními a zůstaly tak zaklíněné a šly do letadla skoro poslední, protože se nemohly pohnout, i když měly připlacený přednostní nástup. Naštěstí my jsme kočárek neměli, a tak se nám podařilo "prodrat se" do letadla dříve.

Do budoucna však už vím, že fakt, že mám zaplacený priority boarding ještě neznamená, že půjdu do letadla mezi prvními. Avšak na ostatních letištích to nemusí být stejné.

 

Článek je osobním názorem autora blogu (blogera). Společnost CK Malko Polo, s.r.o jako provozovatel stránky blog.letenky.com nebere právní zodpovědnost za správnost a úplnost informací.

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.