[ Generál LeTenky]

Svoji kariéru jsem začal ve francouzské armádě jako letec, kde jsem se svojí usilovností a vynalézavostí vypracoval až na hodnost generála. Tehdy jsem se rozhodl, že opustím vojenskou službu a svoje nejlepší léta věnuji lidem. V současné době spravuji portál, na kterém lidem pomáhám se zakoupením letenek za co nejlepší ceny. Procestoval jsem velkou část světa, ale většinou jen pracovně. Nyní jsem se rozhodl, že se do světa vydám jako dobrodruh.

OKOLO ALP 4. část -Cannes, Disneyland, Paříž

Přidáno: 07.04.2014 | Přečteno 3124 x

Moje karavanová dovolená se blíží ke konci. Už mě čeká jen pár míst ve Francii a cesta domů. Dokážete si představit lepší zakončení cestování, než procházkou po červeném koberci a několika dny v Disneylandu a v Paříži? Přesně tak jsem svoji cestu ukončil.

 

 

Otisky rukou slavných v Cannes

 

Vlakem jsem se  pro změnu vydal zase na západ, směr do světoznámého Cannes.

Vlak jel většinou podél pobřeží. Je to celkem zážitek vidět desítky km krásných azurových pláží, zátok s přístavy a luxusními jachtami.

Většina už určitě slyšela o Cannes v souvislosti s filmovým festivalem.

 

Filmový festival se koná v květnu, trvá 12 dní a setká se zde přes 30 000 herců, producentů, novinářů, režisérů, aby prodali, propagovali nebo koupili jeden z více než  2000 (!) filmů.

 

Centrem celého dění je, překvapivě, nehezká komunistická budova Palais des Festivals (místní jí říkají bunkr). Tady na schodech zažívají celebrity svoje sekundy slávy, když po červeném koberci kráčí v záři reflektorů a fotoaparátů.

 

Také jsem se prošel po červeném koberci, a potom jsem se vrhnul na hledání významných osobností. Okolo paláce je dlažba a na některých dlaždicích se nacházejí otisky obou ruk významných herců spolu s jejich jménem. Jsou zde otisky rukou od Silvestra Staloneho až po Angelinu Jolie.

 

Celá široká pobřežní promenáda je ohraničená luxusními budovami hotelů, do kterých celoročně jezdí na dovolenou různé celebrity.

 

Kde nepotkáš Rusa

 

Pláž s hrubým pískem je na malých úsecích veřejná, ale většina pláže je porozdělovaná jednotlivými luxusními hotely a i servis na pláži je tady celkem luxusní. Kožená maxi-lehátka, obsluha na úrovni až k lehátku, prominentní místa na pláži. Asi tohle mají rády i celebrity.

 

Podle řeči jsem slyšel, že je tady hodně Rusů. Už jejich car sem rád jezdil, tak pokračují v tradici. Večer jsem si vyšel k muzeu na kopečku nad městem, odkud jsem měl Cannes jako na dlani. Večer jsem si ještě užil promenádováním po uličkách a následně jsem se vrátil do Nice.

 

Nový alternátor šťastně dorazil a auto bylo opět schopné jízdy. Mým dalším cílem byla Paříž.

 

Jel jsem okolo Marseille a Lyonu.  Jih Francie je zajímavý i z hlediska zemědělství.

Mají zde vybudované široké betonové zavlažovací kanály, které se vinou z hor po úbočích až dolu do údolí. Mají zde většinou vinice.

Je zajímavé, že Francouzi v této části pěstují i rýži a  s vypěstovanou rýží jsou seběstační. Nemusí ji dovážet.

 

 

 

Disneyland - lákadlo nejen pro děti

 

Hledám kemp blízko Disneylandu ve městě Torcy. Sehnal jsem vstupenku do Disneylandu. Přestože vstupné je opravdu vysoké,  je to nejlepší atrakce pro děti (a nejen pro ně:)) v Evropě.

 

Tři dny jsem si vyčlenil na atrakce Disneylandu.

Hlavní část tvoří DisneyPark ve tvaru kruhu, uprostřed je pohádkový disneyovský hrad, po okrajích tematické parky.

Bylo tam strašně moc lidí.

První den jsem na některé atrakce čekal i hodinu. Ale to je Disneyland, tak to tady je celý rok. Další dny jsem využíval systém prioritních lístků FastPass, které umožňují “předbíhat” ve zvoleném čase. Je to celkem dobrý způsob, jak toho stihnout víc.

 

Většinou jsou atrakce řešené tak, že se ve speciálních vozidlech převážíte místnostmi s pohádkovými motivy. Letěl jsem Zemí Nezemí Petra Pana,  byl jsem u Pinokia, u Sněhurky, střílel jsem pro Buzzyho terče laserovými pistolemi na dobití jeho baterií, letěl jsem do vesmíru (fakt výborné – pro mmě jako generála obzvlášť). Atrakcí je tady opravdu moc a moc.

Vždy v 19 hod. jel přes celý park dlouhý průvod „alegorických“ vozů s postavičkami z pohádek. K tomu emotivní hudba, výborné!

 

Druhý den jsem byl v sousedním parku Disney Studios, kde jsem se dozvěděl hodně zajímavých informací o tom, jak se natáčejí filmy.

 

Byl jsem na kaskadérské show s honičkami aut, pronásledováním lupičů a střelbou na ně. Jízda skrz oheň, výbuchy aut, roztrhnutí auta na polovinu. Dozvěděl jsem se, jak může jezdit auto bez řidiče atd. Bylo to výborně udělané. Člověk aspoň pochopil, jak všechny ty fígle v televizi fungují. A hodně jsem se divil, jak je to jednoduché. A poučné i pro děti.

 

Jel jsem se také vláčkem podívat na krátkou ukázku filmových triků. Vlakem jsme zastavili pod skálou, na které hořel oheň na ropné věži, nahoře stál kamión, shora tekl potok z přehrady. Najednou obrovský výbuch (skutečný oheň), roztrhla se přehrada nahoře a obrovský sloupec vody se valil přímo na nás. Téměř to utrhlo i kamión nad námi a všechno to padalo na nás.... Tohle trvalo 15 sekund a nakonec došla voda, zmizela v jámě před kolejnicemi, oheň zmizel a všechno bylo jako předtím. A před chvílí jsme si všichni mysleli, že je už konec světa.

 

Disneyland opravdu doporučuji, až pojedete na delší dobu do  Paříže, nevynechte ho.

 

Zažít Paříž na vlastní kůži

 

Být u Paříže a aspoň na chvilku si neprohlédnout její krásy, to by byl asi hřích. Vydal jsem se na nádraží v městečku Torcy, odkud každých cca 15 minut jel vlak RER až do centra Paříže. Výhodou je, že se dá koupit celodenní lístek, ve kterém je doprava po celé Paříži všemi druhy dopravy.

Prošel jsem si  hlavní památky města: Vítězný oblouk s krásným výhledem na město, katedrálu Notre Dam, zašel jsem i do umělecké čtvrtě Montmartre s nádhernou Sacré

Coeur, potom směr Eiffelova věž a nakonec jsem skončil v Elysejských zahradách před Louvrem.

 

Paříž má co nabídnout ne na den, ale i na týden. Ale mně čekal vláček do Torcy. Tak jsem prošel všechno, co jsem chtěl. Už se jen vyspat, zabalit a vyrazit domů.

Více informací o Paříži čtěte v mém průvodciíce informací o paříži čtěte v našem průvodci.

 

Bilance

 

Mám před sebou přes 1 000 km domů. Bylo mi  výborně, viděl jsem kus světa, pochodil jsem si po horách i zajímavých městech, zažil jsem sice i nepříjemnosti, ale ty se vyřešily.

Pár statistik a nej:

Co se mi nejvíc líbilo: turistika v Itálii a Rakousku.
Z čeho jsem byl nejvíc zklamaný: „čistota“ moře u Cavalline v Itálii.
Co mě nejvíc překvapilo: Nice jako město.
Počet ujetých kilometrů: 5653 km.
Maximální cena nafty: 1,78 Itálie; Minimální: 1,319 Francie (Carrefour pumpa).

 

A pokud patříte k těm, které karavana show neláká, na ta krásná místa se můžete dopravit i letecky - letenky najdete na mém portálu i s doplňkovými službami :)

 

FOTOGALERIE

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.