[ Generál LeTenky]

Svoji kariéru jsem začal ve francouzské armádě jako letec, kde jsem se svojí usilovností a vynalézavostí vypracoval až na hodnost generála. Tehdy jsem se rozhodl, že opustím vojenskou službu a svoje nejlepší léta věnuji lidem. V současné době spravuji portál, na kterém lidem pomáhám se zakoupením letenek za co nejlepší ceny. Procestoval jsem velkou část světa, ale většinou jen pracovně. Nyní jsem se rozhodl, že se do světa vydám jako dobrodruh.

OKOLO ALP 3. část - Nice, Monako

Přidáno: 31.03.2014 | Přečteno 2569 x

Bonžúr, přátelé!
V této části si povíme, co dělat, když se vám znenadání porouchá auto. Projdeme se po krásných plážích v Nice i uličkami tohoto města. Podíváme se i na místo konání Formule 1, do Monaka. Tušili jste, že existuje 96 druhů zmrzliny?

Nice (Francie)

 

Jen na nabitou baterii bych měl ujet cca 30 – 50 km. Tak jsem celou noc dobíjel baterku a ráno jsem zkoušel zda startuje. Startovalo. Tak jsem to risknul a vydal jsem se hledat servis přímo v Nice.

Karavan jsem nechal  na parkovišti odtahovky.

 

Nice je neuvěřitelně spletité město. Dost špatně se zde orientuje. Jelikož byla sobota, servis byl zavřený. Merde! Nezůstávalo mi nic jiného, než odparkovat porouchané auto a čekat do pondělí na opravu.

Zašel jsem se podívat do Nice. Vždyť jsem byl na světoznámém francouzském Azurovém pobřeží (nebo Francouzské riviéře), tak je to třeba využít. Ani jsem předtím netušil, že k přepravování se po riviéře není vůbec potřeba auto (to jsem měl i tak porouchané). Mají zde výborné vlakové spojení.

 

Vlak projíždí z Marseille podél pobřeží přes Cannes, Nice, Monako až do italského města Ventimiglie. Vlaky jsou patrové, hlásí zástavky předem. Také je mají zvenku pomalované od sprejerů. Ale jinak plně funkční a slušné.

 

Ráj na zemi

 

Vystoupil jsem na zastávce Nice Ville a odtud jsem si to “mašíroval širokým bulvárem směrem k moři.

Nice má 350 000 obyvatel a město nabízí výjimečnou kvalitu života. Jiskřivé pobřeží Středozemního moře, úžasné středomořské jídlo, jedinečné historické památky a alpská příroda pouhou hodinu jízdy autem. Geniální místo pro žití. Prostě moje srdeční záležitost. I proto sem jezdili caři, králové, členové královských rodin. Kvůli mírné zimě a požitkářskému způsobu života. Oh la la, dal bych si říct.

Dostal jsem se až na pobřeží, kde byly široké  pláže z jemného štěrku a široká promenáda. Moře mělo nádhernou barvu. Azurovou. Proti nepěknému moři v Itálii se tohle nedá ani porovnat.

Na pláži pozoruji madmazelky. Už dříve jsem si všiml, že většina má skvělou postavu. Vidět obézní Francouzku je celkem kuriozita. To spíše člověk vidí ženy, které jsou spíše anorektičky, než obézní...

Francie je velmi kosmopolitní. Je tady hodně Arabů, černochů a různých míšenců. Arabky jsou štíhlé jako gazely a se svojí snědou pokožkou se na plážích celkem vyjímaly.

 

Prošel jsem se po promenádě s řadou různých pouličních umělců. Nejvíc mě zaujala stará čtvrť Vieux Nice.

Spletité bludiště úzkých uliček snad s tisícovkou restaurací (muselo jich být víc než stovky), všude dobrá nálada, výborná kuchyně, prodejny se zmrzlinou, různí pouliční tanečníci a hudebníci. Prostě skvělá nálada. A ta zmrzlina, oh la la.

V jedné zmrzlinárně jsem napočítal 96! druhů. Měli zmrzlinu po odděleních. Měli 24  ovocných, 24 čokoládových a oříškových, 24 míchaných atd.

Na náměstí vystupovali artisti a akrobati z Brazílie.

Nice je opravdu nádherné město. Jedno z nejkrásnějších a vřele doporučuji na víkendový pobyt. Muzea jsou od roku 2008 zadarmo, tak člověk tady má co dělat i mimo sezónu.

 

Monačané neplatí daně

 

Monako je se svými 1,95 km² druhou nejmenší zemí na světě. Má 32 000 obyvatel, a je to knížectví.

Toto malé městečko má co nabídnout po sportovní i kulturní stránce. Většině je asi znám městský okruh Formule 1 v Monaku. Koná se zde známý cirkusový festival, ale i tenisový turnaj.

Dále zde najdete světoznámé akvárium, kasino v Monte Carlu a nádherné zahrady. A ukázat se v Monaku každý rok je jakousi nepsanou povinností pro celebrity.

Monako má pouze 7800 občanů, ale 32 000 obyvatel se 107 národnostmi.

Monačané jsou osvobozeni od placení přímých daní. Bohužel, všichni ostatní obyvatelé i firmy daně platit musí.

Po smrti knížete Rainiera v roce 2005 (ten měl za manželku hollywoodskou herečku Grace Kelly) zde vládne jeho syn Albert II. Ten nemá zákonného dědice (jen 2 nemanželské děti), ale je vděčným tématem pro monacká média. Ty si však částečně získal díky úspěchům v atletice (hrál i fotbal za Monako, ale má také černý pás v džudu, podporuje charitu a umění).

V Monaku se platí eurem, hraniční kontroly tady neexistují.

Vlakové nádraží je vybudováno pod zemí (jinde není místo). Odtud jsou vybudované východy do různých částí Monaka.

Nejdříve jsem se vydal do známé botanické zahrady. Ta se nachází na monackých kamenných svazích a již více než 50 let tady pěstují stovky druhů sukulentů a kaktusů z celého světa. Je to nádhera s velkolepým výhledem na Monako Ville a přístav, i na fotbalový stadion. V zahradě je malé překvapení – vstup do jeskyně, která se nachází asi 40 metrů nad mořem.

 

Místní MHD jsem se přepravil do světoznámého oceáno-grafického muzea. Nacházejí se tady kostry velryb, akvária, historie ponorek a jiné zajímavosti. Výborné muzeum.

Pak mě čekala  prohlídka Knížecího paláce a potom jsem šel do přístavu.

 

To je jediné místo, kde je trochu místa. Zde jsou při konání Formule 1 pit-stopy, kde mění pneumatiky. Z přístavu právě odjížděla obrovská výletní loď. V severní části přístavu jsem okouknul nejbohatší a nejluxusnější jachty. Právě sem jedna z nich dorazila.

 

Přestože je  Monako  malé, tak je tento “ministát” opravdu zajímavý  a doporučuji ho navštívit.

 

Apropo: Monacké peníze se dali koupit v obchodech se suvenýry, ale naše burzy je mají levnější.

 

Pokud se rozhodnete do Francie cestovat letecky, klikněte na můj portál www.letenky.com.

 

 

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.