[ Generál LeTenky]

Svoji kariéru jsem začal ve francouzské armádě jako letec, kde jsem se svojí usilovností a vynalézavostí vypracoval až na hodnost generála. Tehdy jsem se rozhodl, že opustím vojenskou službu a svoje nejlepší léta věnuji lidem. V současné době spravuji portál, na kterém lidem pomáhám se zakoupením letenek za co nejlepší ceny. Procestoval jsem velkou část světa, ale většinou jen pracovně. Nyní jsem se rozhodl, že se do světa vydám jako dobrodruh.

SAE 4. část - Al-Ain, Dubaj - Mamzara, Jumeirah Beach

Přidáno: 10.03.2014 | Přečteno 2613 x

V poslední části mých zápisků ze SAE se zajdeme podívat na trh se zvířaty v Al-Ain, pokocháme se zelení v parku Mamzara v Dubaji a poslední den prolenošíme na pláži Jumeirah Beach.

Moje další kroky směřovaly do Al-Ain. Cesta uběhla rychle, zastavil jsem se ještě u ložisek ropy, kde jsou obrovské rafinérie a nádrže na ropu. Později mě zastavil chlapík, který tvrdil, že fotografovat v rafinérii je zakázané. Přemluvil jsem ho na jednu fotku. Apropo kromě ropného vrtu ani nebylo moc co  fotit.

AL - AIN

Přesouval jsem se na Al-Ain – obrovské město nacházející sa na SAE-ománské hranici, kousek pod horami. Město bylo zelené – zavlažované podzemní vodou z hor. Ihned po příjezdu jsem zašel do města Buraimi, které se nachází až v Ománu. Hodně se podobalo emirátským městům, ale bylo už vidět, že je chudší.

V Al-Ain jsem šel do datlového parku, který se nacházel u muzea. Kousek dál byl kozí, ovčí, hovězí trh. Indové tady na korbách aut prodávali kozy i kozly všech velikostí. Indové se předháněli, kterého z nich si mám vyfotit. Mon Dieu! Fotil jsem si i arabské ženy, které byly velmi hovorné a muži zase velmi zdvořilí.yes

Zajímavost:

Na cestě do Mizairy jsem viděl kuriózní situaci. Samec velblouda byl uvázaný v ohradě. Byl asi plemenný a ze vzdálenosti několika km od něj k němu hnali velbloudici. Ale ne pěšky – ale v terénním autě. Honec stál na stupátku na konci auta i s bičíkem a hnal velbloudici, když zaběhla na stranu, zatarasil jí cestu autem. To je  síla. Oh la la. 

Byl jsem se podívat v  neoficiální části  zvířecího trhu – za zdmi oficiální části, kde měl každý trhovec přidělené místo s jmenovkou. Byly tady kozy, hodně dobytka, pod velkými síty měli holuby, slepice, kachny. Na okraji prodávali v pytlích krmivo, na dodávkách dováželi čerstvou trávu na krmení. Na trhu pracovalo hodně Pákistánců a Indů.

Zašel jsem i do muzea, ve kterém mě zaujaly mince, ale hlavně velké černo-bílé fotografie – z let 1962 – 1968  – jak se žilo před sjednocením emirátů. Byl to život plný tradic a moderní svět tady byl ještě v plenkách. Byly tady fotky z modliteb na poušti. Stovky mužů se modlily na svých modlitebních koberečcích, u sebe měli opřené zbraně. A zaujala me i fotka, kde mladý šejk tancuje tradiční tance.

 

NÁVRAT DO DUBAJE

Potom jsem se vrátil zpátky do Dubaje. Jel jsem po dálnici, po které nejezdily náklaďáky (ty měly vyhrazenou speciální cestu). V Dubaji jsem vrátil auto do půjčovny. Ubytoval jsem se v hotelu, kde jsem konečně ze seba smyl všechen  prach a špínu za uplynulé tři dny. Oh la la, hned byl ze mě nový člověk.  Autobusem jsem se přesunul směrem na Deiru a odtud do parku Mamzara.

Mamzara je krásně vybudovaný park asi 2 km od centra u jedné zátoky. Po stranách byly pláže, bazény, místa na pikniky, dětská hřiště a další zařízení na nejrůznější aktivity. Všechno bylo zalesněné a skoro všude byly trávníky. Na moři bylo odtud vidět několik ropných plošin a vrtů.

Autobusem jsem jel na  Jumeirah, chtěl jsem se podívat do místní  ZOO. Viděl jsem tam papoušky, šelmy, opice a jiná zvířata. ZOO nebyla členěna tematicky, jako u nás. Např. měli pohromadě papoušky a morčata nebo želvy.

Poslední den v SAE jsem se rozhodl lenošit. Autobusem jsem jel na Jumeirah Beach. Přivítalo mě krásné moře, bílý písek, upravené sprchy s teplou vodou cool. Jednoduše krása. Na pláži bylo hodně Rusů, ale i pár Indů.

No a potom mě už čekala jen cesta na letiště.

Letiště v Dubaji je velmi dobře vybudované, nebyl problém se tady zorientovat. Všechno má svůj začátek  i konec, i moje cesta do SAE. Seděl jsem v letadle a sumarizoval jsem svoje zážitky z posledních dní. Pokud vás moje zápisky zaujaly a rozhodli jste se SAE navštívit, aktuální nabídku levných letenek najdete na mých stránkách www.letenky.com. Věřím, že si vyberete.

 

1998-2016 © Letenky.com, všechna práva vyhrazena.